Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Dromers

Dromers
Charlotte Dumas & Bibi Dumon Tak
Omslag

Wat denk jij?
Kan een ijsbeer onder water slapen?
Kan een wolf al dromend waken?
Worden wilde dieren met gesloten ogen tam?
– Uit: ‘Dromers

Voor het boek ‘Dromers‘ heeft Charlotte Dumas foto’s gemaakt van slapende dieren. Deze foto’s roepen vragen op als: Kan een ijsbeer onder water slapen? Waarvan droomt een hond die slaapt in de zon? Kunnen veulens als ze slapen vliegen? Of over water draven? Charlotte Dumas portretteert slapende en dagdromende dieren op een tedere, respectvolle manier, waarmee ze zowel hun kracht als hun kwetsbaarheid laat zien. In ‘Dromers‘ schrijft Bibi Dumon Tak hier een poëtische tekst bij, die lezers uitnodigt zelf ook eens te dierendromen, als een hond, een paard, een wolf.

Wat vind ik van dit boek?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Hoewel ik normaalgesproken fan ben van het werk van Bibi Dumon Tak, is dat bij dit boek helaas niet het geval. Bibi Dumon Tak staat bekend om de prachtige informatieve teksten die zij kan schrijven over dieren.

De foto’s van de slapende dieren die Charlotte Dumas voor dit boek geselecteerd heeft, hebben iets aandoenlijks. Persoonlijk zou ik er voor kiezen om veel verschillende dieren te laten zien. In ‘Dromers‘ zie je meerdere malen slapende honden, wolven, paarden en tijgers. Na een van die foto’s gezien te hebben geloof ik het wel. Wat ik dan wel weer verrassend vond, was dat het boek eindigt met een toelichting van Charlotte op de selectie foto’s in dit boek.

In ‘Dromers‘ staan grote afbeeldingen en weinig tekst. Dat maakt dit boek vooral geschikt voor jongere lezers. Maar voor een boek voor jongere lezers vind ik een prijs van € 22,50 weer aan de dure kant. Wel zie ik kansen om met dit boek samen met kinderen tot 9 jaar te filosoferen over ‘dromen’ en ‘dieren’, het onderwerp dat in dit boek centraal staat.

Praktische informatie

Titel: Dromers
Auteur: Bibi Dumon Tak
Illustrator: Charlotte Dumas
Uitgever: Querido
Prijs: € 22,50

Het boek ‘Dromers‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Dromers”

Reacties zijn gesloten.