
‘Natuurlijk ben ik soms ook wel boos. Best wel vaak, eigenlijk. Maar het komt niet naar buiten – ik word dan heel erg stil.’ ‘Waar ben je boos om? Dat de meneer je moeder verkocht heeft?’ ‘Ja, natuurlijk,’ zei ze zachtjes. ‘Maar ook om hoe mensen tegen me doen.’
– Uit: ‘Doni en de kracht van de blauwe veer ‘
Op een kwade dag wordt Doni in het bos overvallen door krijgers van de vijandige stam. Voor hij begrijpt wat er gebeurd is, wordt hij met een enorm schip naar de andere kant van de oceaan gebracht. De tocht is een nachtmerrie en als hij in Suriname aankomt wordt hij verkocht en tot slaaf gemaakt. Hij komt op een plantage terecht waar hij zich zonder familie of bekenden moet zien te redden.
Doni sluit vriendschap met Ella en Maurits, maar toch wil hij maar één ding: terug naar zijn familie. Van de medicijnman in zijn dorp heeft hij geleerd dat een blauwe vogelveer bijzondere krachten heeft. Zal zo’n veer hem kunnen helpen te ontsnappen?
Wat vind ik van dit boek?
Dwight van van de Vijver heeft voor het eerst een boek geschreven én wat voor een boek! ‘Doni en de kracht van de blauwe veer ‘ is een boek over de slavernij.
Het verhaal is in twee delen opgesplitst. Het eerste deel gaat over Doni die 11 regenseizoenen oud is, er erg van houdt om op avontuur te gaan en niet luistert naar zijn vader. Hij mag namelijk niet het bos in en al helemaal niet naar Luku, de medicijnman. Gelukkig doet hij dit wel en krijgt hij informatie over de kracht van de blauwe veer. Dit geeft Doni de moed om te overleven in de rest van het verhaal.
Het tweede deel van het boek gaat over Doni die gevangen wordt genomen door krijgers en verkocht wordt als slaaf aan een witte man om op de plantages te gaan werken.
‘Doni en de kracht van de blauwe veer‘ is een spannend boek dat goed laat zien hoe het eraan toe ging op de plantages en hoe het werkt bij stammen in Afrika. Het boek gaat ook over de vriendschappen die Doni daar sluit.
Voor kinderen die nog niet dit onderwerp uit de geschiedenis bekend zijn, zal het soms schrikken zijn hoe het eraan toe gaat. Maar dit biedt wel de mogelijkheid om mooie gesprekken te voeren in een klassensituatie. Het is bovendien een mooi en helder verhaal dat doorverteld moet worden.
Het is een boek geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar. Ik vind dit persoonlijk nog erg jong om het boek te lezen. Tijdens het lezen van dit verhaal komen er echt wel vragen op bij kinderen die soms moeilijk te beantwoorden zijn. Daarom is mijn advies om het boek samen te lezen tot de kinderen 10 á 11 jaar zijn. Zodat je als leerkracht en/of ouders de kinderen kan helpen bij de vragen die zij hebben.
Ik hoop dat Dwight van van de Vijver nog meer boeken gaat schrijven. Het is een boek dat je makkelijk leest en je telkens weer verbaasd over hoe het er ‘vroeger’ aan toe ging.
Lesidee bij ‘Doni en de kracht van de blauwe veer’
Laat de leerlingen in de bovenbouw een lapbook maken over onderwerp van dit boek.
Wat is een lapbook?
Letterijk vertaald betekent lapbook: schootboek. Er is voor deze naam gekozen omdat het boek mooi in de schot van een kind past.
Lapbooks zijn een creatieve en interactieve manier om kennis en informatie te presenteren. Het idee achter een lapbook is dat je een grote kaft gebruikt die je van binnen en buiten vult met verschillende miniboekjes, flapboekjes, tekeningen, verhalen, diagrammen, informatie en andere zelfbedachte werkjes.Het leuke aan het maken van een lapbook is dat het niet alleen educatief is, maar ook een leuke activiteit voor kinderen.
Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina.
Praktische informatie
Titel: Doni en de kracht van de blauwe veer
Auteur: Dwight van van de Vijver
Illustrator: Floor van het Nederend
Uitgever: Querido, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99
Het boek ‘Doni en de kracht van de blauwe veer‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.