Prentenboeken, Recensies

Dikkertje Dap

IMG_1536

‘Dikkertje Dap’ was alweer het vijfde boek wat ik las voor de ‘Leeschallenge’ van de Kinderboekenjuf. Dit boek is geschreven door Annie M.G. Schmidt en geïllustreerd door Noëlle Smit.

Alweer even geleden was ik aan het rondsnuffelen in Kinderboekenwinkel De Giraf in Dordrecht. Daar zag ik een hele stapel met deze boeken liggen, ze waren net geleverd. Deze stapel trok gelijk mijn aandacht, want Dikkertje Dap, dat liedje kende ik nog wel van vroeger! Het liedje zat ook gelijk weer in mijn hoofd. Dit bijbehorende boek moest en zou ik mee naar huis nemen.

In dit boek staat het welbekende gedicht van Annie M.G. Schmidt centraal. Noëlle Smit heeft hier een heel mooi prentenboek van gemaakt. Op de omslag van dit boek las ik dat Noëlle Smit dit al eerder heeft gedaan met het gedicht ‘M’n opa’.

De prenten in dit boek zijn heel mooi getekend en ze geven ook steeds een gedeelte uit het gedicht weer. Het is jammer dat de leerlingen mijn groep 6 iets te oud zijn voor dit boek, anders had ik hem gelijk in mijn tas gestopt om hem morgen voor te lezen.

Als ik dit boek in de onderbouw in zou willen zetten, dan ga ik uiteraard het boek met de leerlingen lezen en zal ik ook het lied laten horen. Daarnaast lenen de platen in dit boek zich er ook perfect voor om de leerlingen zelf een verhaal te laten vertellen. Ook is het boek in te zetten om de woordenschat van de leerlingen te vergroten. Wat zie je allemaal op de plaat?

Op een schaal van 0 tot 5 krijgt dit boek van mij een 5. Het boek heeft mooie prenten en het gedicht is bij veel mensen bekend. Ik werd erg enthousiast bij het zien en lezen van dit boek en kan niet wachten tot ik een keer even mag voorlezen in de onderbouw bij ons op school.