Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

De wonderen van het bos

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - De wonderen van het bos

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen bossen groot of klein en oud of jong zijn, en ook de dieren die er leven, kunnen verschillen. Maar één ding is overal hetzelfde: de hoofdbewoner van het bos is de boom.
– Uit: ‘De wonderen van het bos

Bossen vind je over de hele wereld. Ze herbergen talloze buitengewone dier- en plantensoorten, die de wonderbaarlijkste dingen kunnen. Weet je bijvoorbeeld hoe paddenstoelen koeriersdiensten vervullen, hoe zaden kunnen vliegen, hoe slim struiken kunnen zijn, hoe gigantisch een zwam kan worden of hoe een boom lekkere pannenkoekensiroop voor je maakt? Wandel mee door het wilde woud en ontdek de verborgen wonderen tussen het groen.

Wat vind ik van dit boek?

Net als Vulkanen en aardbevingen is ‘De wonderen van het bos‘ een ontzettend mooi informatief boek. In dit boek worden illustraties en teksten met elkaar afgewisseld. De illustraties ondersteunen wat er in de tekst geschreven wordt en hierdoor wordt het hele boek één geheel. Het boek is een feest om naar te kijken en je kunt er als lezer zijnde een hoop van leren. Als leerkracht zou ik ook mijn lessen natuur en techniek met dit boek verbinden.

Kortom, ‘De wonderen van het bos‘ is een aanrader om te gebruiken!

‘De wonderen van het bos’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

De wonderen van het bos‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 3/4, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 5/6.

De wonderen van het bos‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

  • Dit boek kun je goed gebruiken om kinderen te leren samenvatten. Laat ze de informatie die in het boek of op een bladzijde in eigen woorden navertellen of laat ze hier een woordweb bij maken.
  • Er staan een hoop lastige woorden in dit boek. Kunnen de kinderen achter de betekenis van deze woorden komen? Welke strategie gebruiken ze hierbij? Hebben ze een woordenboek gebruikt? Hebben ze de tekst nog een keer gelezen of hebben ze het gevraagd aan een klasgenootje of de leerkracht?
  • Linda schreef op de website van Kinderboekenjuf een aantal mini-leeslessen bij dit boek.

Praktische informatie

Titel: Wow! De Wonderen van het bos. Geheimen van het wilde woud
Auteur: Mack van Gageldonk
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,95

Het boek ‘De wonderen van het bos‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.