Non-fictie boeken, Recensies

De vuurvogel

De vuurvogel

Opeens stond de lucht in lichterlaaie. Er kwam een vuurrode vogel aangevlogen. Haar veren flakkerden als vlammen in de nacht. Met een sierlijke beweging landde de vuurvogel midden in de boomgaard.
– Uit: ‘De vuurvogel

Lang geleden leefde er in Rusland een knappe prins, die Ivan heette. Tijdens een van zijn avontuurlijke tochten komt hij een mysterieuze boomgaard tegen, die is omheind door een hoog, ijzeren hek. Midden in de boomgaard staat een donker kasteel, en de elf prinsen in de beeldentuin lijken levensecht. Als prins Ivan ontdekt dat hij in het rijk van de onsterfelijke reus Kashei is beland, verzamelt hij al zijn moed. Hij neemt het op tegen Kashei in een dappere poging levens te redden. Gelukkig wordt hij daarbij bijgestaan door de meest schitterende vogel die hij ooit heeft gezien…

Wat vind ik van dit boek?

Het prentenboek ‘De vuurvogel‘ is gebaseerd op het ballet van Fokine en Stravinsky. Dit ballet is in première gegaan op 25 juni 1910 en is gebaseerd op een Russisch volksverhaal over onder meer de legende van de vuurvogel en het verhaal Kosjtsjej de Onsterfelijke. Vanzelfsprekend ben ik op zoek gegaan naar het verhaal dat in het oorspronkelijke ballet verteld werd en wat blijkt: in dit prentenboek komen alle onderdelen uit dit ballet en dus uit het volksverhaal aan bod.

De legende van de vuurvogel is voor kinderen best een complex verhaal om te volgen. Maar Bette Westera heeft deze legende in voor kinderen duidelijke taal weten te verwoorden. Een heel groot pluspunt vind ik dat er heel beeldend is geschreven. Kijk maar eens naar de quote die bovenaan deze recensie geschreven is, door het lezen van deze zin zie je als lezer al precies voor je hoe die situatie er dan uit zal hebben gezien.

Illustratrice Djenné Fila maakt met het illustreren van ‘De vuurvogel‘ haar debuut in illustratie-land. De stijl van Djenné wordt omschreven als poëtisch, fantasierijk en speels. Dat zijn dan ook precies de woorden die in mij naar boven komen bij het bekijken van de illustraties. Er wordt gebruik gemaakt van een beperkt kleurpalet, maar toch zijn de illustraties schitterend en doen ze heel sprookjesachtig aan.

Kortom: ik vind ‘De vuurvogel‘ een aanrader, zowel om zelf te lezen als om voor te lezen en om kinderen in aanraking te laten komen met klassieke muziek. Want hoe leuk is het als je na het (voor)lezen van dit boek ook het bijbehorende ballet kunt luisteren en of bekijken?!

De vuurvogel‘ is gebaseerd op een Russisch volksverhaal. Vind je dit een leuk genre? Dan denk ik dat je deze boeken ook leuk zult vinden.

Praktische informatie

Titel: De vuurvogel
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Djenné Fila
Uitgever: Volt
Prijs: € 15,99

Het boek ‘De vuurvogel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Volt, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.