Prentenboeken, Recensies

De veerman

De veerman

(Kerntitel KBW 2019 – Groep 3/4)

De veerman vaart over de rivier.
Iedere dag.
Jaar in, jaar uit.
– uit: ‘De veerman’

In ‘De veerman‘ lees je over het leven van een veerman. Hij heeft jaren meisjes en vrouwen naar de overkant gebracht en is inmiddels een oude man. De veerman is benieuwd waar de rivier helemaal naartoe gaat en besluit met de rivier mee te varen. Waar hij met zijn boot ook langsvaart, de veerman glimlacht en geniet. Tot hij met zijn boot bij een strand uitkomt, daar besluit hij te blijven.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik het boek las, vond ik het een bijzonder gegeven dat de veerman alleen maar meisjes en vrouwen vervoerde. Als ik dit boek ga voorlezen zou ik één van de twee veranderen in jongens of mannen.
Wel vind ik het verhaal van het boek heel mooi. Het gaat over het leven van een oude man die van zijn pensioen wilt gaan genieten. Ik ken maar weinig kinderboeken die over dit onderwerp gaan.
De veerman‘ staat bij de Kinderboekenweek 2019 op de lijst als kerntitel voor groep 3/4. Persoonlijk zou ik dit boek inzetten in groep 1 tot en met 3.

Kinderboekenweek 2019

De veerman‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit prentenboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
De veerman maakt met de rivier een lange reis. Maak een tekening van één van de dingen die hij onderweg tegenkomt.
Ga met de leerlingen in gesprek aan de hand van de volgende vraag: ‘Stel dat jij, net als de veerman, met de rivier mee zou gaan. Waar zou jij dan stoppen?’

Praktische informatie

Titel: De veerman
Auteur: Paula Gerritsen
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Prijs: € 14,95

Het boek ‘De veerman‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & van Klaveren. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

De veerman‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.