Fictieboeken, Gastblogger Britt, Non-fictie boeken, Recensies

De strijd om Troje & Odysseus

De strijd om Troje Odysseus

Het volgende ogenblik rolde er iets over de vloer van de feestzaal, tot vlak voor de voeten van de zeegod Nereus, de vader van de bruid. Verbaasd raapte hij het voorwerp op. Het was een appel, een gouden appel! In het glimmende oppervlak waren woorden gekrast. ‘Voor de mooiste’ stond er. Nereus hield de appel omhoog. ‘Voor de mooiste!’ riep hij, en meteen werd het doodstil. De mooiste. Wie was dat?’
– Uit: ‘De strijd om Troje & Odysseus’

Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje…
Na een jarenlange strijd, waar ook de goden zich flink mee bemoeid hebben, valt Troje. De Griekse overwinnaars keren terug naar huis. Een van hen is Odysseus, koning van Ithaka. Maar de terugtocht is verre van gemakkelijk! Met zijn manschappen wordt hij gevangen genomen door een wrede Kykloop. De tovenares Kirke stuurt hem naar het dodenrijk. Hij moet langs de sirenen zien te varen die elk schip op de klippen doen slaan, en verliest uiteindelijk zelfs zijn vloot, voor hij na tien jaar weer voet aan land zet op zijn eiland. En zelfs dan zijn de beproevingen van Odysseus nog niet voorbij.

Wat vind ik van dit boek?

‘De strijd om Troje & Odysseus’ vind ik een aanrader voor iedere tiener of volwassene die, net als ik zelf, graag leest over de Griekse mythologie. Ik zal eerlijk toegeven: de dikte van het boek schrikte me eerst wat af. Het begin was even doorbijten maar daarna vlogen de pagina’s erdoorheen. Het boek is ingedeeld in niet al te grote hoofdstukken, waardoor je het boek ook gemakkelijk tussendoor even weg kan leggen.

Dit boek is een bundel van twee boeken die Simone Kramer al eerder geschreven heeft. In ‘De strijd om Troje & Odysseus’ worden we meegenomen in mythen en sagen uit het oude Griekenland. De schrijfster maakt in dit verhaal de oude maar tijdloze verhalen van Homerus toegankelijk voor het jongere publiek. Wat ik prettig vond tijdens het lezen van dit boek, is dat er op een luchtige manier wordt verteld. Het verhaal heeft best zware onderdelen, maar dit ervaar je niet zo als lezer.

De uitgeverij raadt dit boek aan voor kinderen vanaf 10 jaar. Persoonlijk vind ik het boek meer geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Dit gezien de onderwerpen in het boek en de complexiteit van de verhaallijn. ‘De strijd om Troje & Odysseus’ kan als voorleesboek of als zelfleesboek worden gebruikt.

Deze recensie werd geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van Britt lezen? Ga dan naar deze pagina.

Praktische informatie

Titel: De strijd om Troje & Odysseus
Auteur: Simone Kramer
Illustrator: Els van Egeraat
Uitgever: Ploegsma (kijk hier voor meer informatie over dit boek)
Prijs: € 22,99

Het boek ‘De strijd om Troje & Odysseus’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.