
(KBW 2019 – Kerntitel groep 7/8)
Er klonk een woest gebrul door de nacht. Verbaasd maaide de leeuw met zijn poten in het rond. Yarim rolde door het zand, weg van de vlijmscherpe klauwen. Met bloeddoorlopen ogen keek de leeuw om zich heen. Hij kwam wankelend achter Yarim aan. Zijn achterpoten sleepten over de grond. Met een laatste krachtsinspanning richtte het dier zich onverwacht op en stortte zich met een rochelend gebrul naar voren.
– uit ‘De reis van Yarim‘
Sumerië, 4400 jaar geleden. Yarim is door zijn vader als slaaf verkocht aan de machtige koningin Ku Bau. Als de koningin voelt dat haar einde nadert, stuurt ze Yarim met een karavaan mee goud en ivoor te halen voor haar graf. Op de dag dat Yarim terugkomt hoort hij Ku Bau’s laatste wens en verstijft hij van schrik. Hij moet uit een gifbeker drinken en haar volgen in de dood…
Wat vind ik van dit boek?
Het verhaal van ‘De reis van Yarim‘ speelt zich al lange tijd geleden af, daardoor zijn er weinig herkenbare elementen waardoor je je als lezer in kan leven in het verhaal. Daarnaast vond ik de authentieke namen het lezen belemmeren. In mijn hoofd was ik tijdens het lezen meer bezig met het ontcijferen hoe ik de namen uit moest spreken dan met mij focussen op de rest van het verhaal.
‘De reis van Yarim‘ zal ik niet zo snel als voorleesboek inzetten. Dit omdat het boek behoorlijk dik is, 467 pagina’s, en door de vele personages met ingewikkelde namen die in het verhaal voorkomen.
Wanneer kinderen echt geïnteresseerd zijn in geschiedenis, zal dit boek hen wellicht aanspreken. Wel denk ik dat dit boek pas door groep 8 leerlingen echt zelfstandig gelezen kan worden. Dit vanwege het pittige onderwerp en de lengte van het boek.
Het gebeurt niet heel vaak dat er boeken zijn waar ik niet enthousiast over ben. Maar helaas, dit boek is er zo één en dat terwijl ik normaalgesproken echt fan ben van het werk van Hans Hagen.
Kinderboekenweek 2019
‘De reis van Yarim‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.
Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.
Aan de hand van dit boek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten:
– In ‘De reis van Yarim‘ wordt er veel gebruik gemaakt van mythes en wijsheden. Ga aan de hand van het boek wat je nu aan het lezen bent, zelf een mythe schrijven.
– Achterin het boek staat een uitleg over het spijkerschrift. Ga op internet op zoek naar het alfabet in spijkerschrift en probeer je naam te schrijven. Als dit goed lukt, probeer dan een zin te maken.
Kijk voor meer lestips eens op leesbevorderingindeklas.nl of op Kinderboekenjuf.nl.
Praktische informatie
Titel: De reis van Yarim
Auteur: Hans Hagen
Illustrator: Philip Hopman
Uitgever: Querido
Prijs: € 17,50
Het boek ‘De reis van Yarim‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
‘De reis van Yarim‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.