Fictieboeken, Recensies

De reis met de vliegende leunstoel

De reis met de vliegende leunstoel

‘Wat staat er in de brief, oma?’ vraagt Nina nieuwsgierig. ‘Dat weet ik nog niet, lieve kind. Ik ga hem straks lezen.’ Eefie ziet dat oma bloost en zegt verbaasd: ‘Is er iets oma?’
– Uit: ‘De reis van de vliegende leunstoel

Oma’s jeugdliefde Willem heeft haar uitgenodigd om naar Tanzania te komen ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ze wil niets liever, maar durft niet te vliegen. Joost en Eefie bedenken een plan om oma te helpen, maar ze moeten voorzichtig te werk gaan. Niemand mag zien waar ze mee bezig zijn. Aan hun grote broer Pepijn hebben ze niks, hij heeft alleen nog oog voor de mooie Aisha die ook in het hotel logeert. Nina helpt gelukkig graag, maar kan die kleuter haar mond wel houden? Het loopt helemaal niet zoals ze bedacht hadden. Zou oma’s reis nog doorgaan?

De reis van de vliegende leunstoel‘ is het tiende deel in de boekenserie van De bende van De Korenwolf. Deze boekenserie gaat over Eefje, Joost, Nina en Pepijn. Zij wonen samen met hun ouders en oma in Hotel De Korenwolf. De vier kinderen noemen zichzelf ook wel ‘De bende van De Korenwolf’ en oma is het erelid.

Benieuwd naar meer boeken van Jacques Vriens? Kijk dan eens naar ‘Code Kattenkruid’.

Wat vind ik van dit boek?

Woehoeee, weer een nieuw boek van mijn favoriete schrijver: Jacques Vriens! Ik lag nog net niet in de brievenbus om dit boek op te wachten. Als meisje van acht jaar maakte ik kennis met het eerste boek van ‘De bende van De Korenwolf‘. Daarna heb ik met heel veel plezier de serie bij elkaar gespaard en de boeken nog net niet stukgelezen. Ik werd dan ook ontzettend enthousiast van het nieuws dat het tiende deel, ‘De reis met de vliegende leunstoel‘, uit zou komen. Op het moment dat ik het boek in de brievenbus kreeg, scheurde ik de envelop er vanaf en kon het leesplezier beginnen.

Net als de vorige negen delen begint ‘De reis van de vliegende leunstoel‘ met een overzichtstekening van het hotel. Hierop kun je zien waar het terras, de parkeerplaats, het eetcafé en de andere belangrijke delen van het hotel te vinden zijn. Daarna volgt er een hoofdstuk waarin de hoofdpersonen aan de lezer worden voorgesteld, iets wat ik erg prettig vind, omdat je dan gelijk een beeld hebt van de belangrijkste personen en weet wie je tegen gaat komen.

Na het introductiehoofdstuk is het tijd voor het echte verhaal. Het verhaal van ‘De vliegende leunstoel‘ is vlot geschreven met de nodige dosis humor en spanning. Wat ik een pluspunt vind aan dit boek is dat je het, ondanks dat het onderdeel is van een serie, prima kan lezen zonder de voorgaande delen gelezen te hebben.

Ik vind ‘De reis met de vliegende leunstoel‘ een aanrader als voorleesboek en zelfleesboek voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wist je dat ik Jacques Vriens heb gesproken en heb horen voorlezen tijdens ‘Pabo Leest! 2018’?

Praktische informatie

Titel: De reis van de vliegende leunstoel
Auteur: Jacques Vriens
Illustrator: Iris Boter
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 9,99

Het boek ‘De reis van de vliegende leunstoel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Unieboek | Het Spectrum bv, waarvoor dank . Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.