Fictieboeken, Recensies

De regels van drie

De regels van drie

Ik wist waarom Linde verdrietig werd. Niet omdat opi Kas over doodgaan praatte, maar omdat hij deed alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Opi Kas maakte het steeds erger.
– Uit: ‘De regels van drie

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen.
Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Wat vind ik van dit boek?

In een relatief dun boek met 110 pagina’s weet auteur Marjolein Hof een goed verhaal neer te zetten. Als lezer ontdek je al snel hoe het gezin in elkaar steekt: tweeling Twan en Linde, moeder, oma en overgrootvader spelen een rol in dit verhaal. Van deze personen zijn Twan, Linde en Opi, overgrootvader, Kas de belangrijkste personen. Door de woordkeuze schetst Hof hoe de omgeving eruit zit en lijkt het bijna of je zelf in IJsland staat en dit verhaal meebeleeft. Dat Marjolein zelf in IJsland is geweest, heeft hier veel aan bijgedragen.

De titel van het boek, ‘De regels van drie’, wordt in het eerste hoofdstuk van het boek al verder toegelicht en vormt bijna een rode draad door het gehele verhaal. Het verhaal zelf leest prettig en is ontroerend. Je leeft mee met Twan en Linde en begrijpt het dilemma waar zij voor staan in dit verhaal. Maar ook Opi Kas heeft mijn hart gewonnen en zeker het einde van het boek heb ik met een glimlach op mijn gezicht maar met een traan in mijn ogen gelezen. Het boek heeft een open einde en biedt de gelegenheid om zelf te filosoferen over de afloop en na te denken over hoe jij dit zelf zou willen.

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar. Kinderen kunnen het boek zelf lezen, maar het boek is zeker ook geschikt om te gebruiken als voorleesboek.

In 2022 was ‘De regels van drie’ het themaboek bij de campagne Nederland Leest Junior. Op de website van het CPNB zijn lesmaterialen bij dit boek te vinden. Deze materialen maken het je als leerkracht gemakkelijk om over het verhaal zelf in gesprek te gaan, maar ook over het onderwerp ‘oud worden, jong blijven’. Ben je op zoek naar nog meer materialen? Dan is ook de lessuggestie geschreven na de bekroning met de Woutertje Pieterse Prijs in 2014 een aanrader.

Praktische informatie

Titel: De regels van drie
Auteur: Marjolein Hof
Uitgever: Querido, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,50

Het boek ‘De regels van drie‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.