Gastblogger Britt, Non-fictie boeken, Recensies

De ontsnapping van Hugo de Groot

De ontsnapping van Hugo de Groot

‘Dit is Hugo. Hij is klein, maar zo heet hij niet. Hij heet Hugo de Groot. En hij leest boeken, stapels boeken. Soms schrijft Hugo een gedicht. Zijn ouders zijn trots. ‘Onze Hugo wordt een grote,’ zegt zijn vader.’
– Uit: ‘De ontsnapping van Hugo de Groot

Hugo zit gevangen. Hij heeft ruzie gemaakt met de prins. ‘Ik krijg jou wel klein, De Groot!’ had de prins geschreeuwd. ‘Ga jij maar fijn boeken lezen! Je leven lang!’
Gelukkig mag zijn vrouw Maria bij hem wonen en mag hij kisten vol boeken bestellen, wat hij ook doet. Op een dag bedenkt Maria een slim plan om Hugo te laten ontsnappen. Maar gaat dat lukken met al die strenge soldaten op de loer?

Wat vind ik van dit boek?

Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein. Dit boekje is precies hoe je zijn 400 jaar oude verhaal tegen kinderen vertelt, zonder dat ze zich ook maar een seconde gaan vervelen. 

In ‘De ontsnapping van Hugo de Groot‘ wordt op een luchtige wijze het prachtige verhaal van Hugo de Groot verteld, met hier en daar een vleugje humor. Wat dit verhaal extra leuk maakt voor kinderen is natuurlijk dat het zich in Nederland afspeelt. Op iedere pagina vind je een mooie en vaak ook grappige illustratie, ondersteund door kleine stukjes tekst. Het verhaal is in korte en heldere zinnen geschreven, zodat het voor ieder kind goed te begrijpen is. Tegelijkertijd blijft de schrijver trouw aan het originele verhaal. Het gehele boek lees je in ongeveer een kwartiertje voor. Als bonus vind je achter in het boekje nog een pagina met wat uitgebreidere informatie over Hugo de Groot. Deze informatie is meer geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. 

De ontsnapping van Hugo de Groot‘ is een heel geschikt boek om voor te lezen in een geschiedenisles of voorafgaand aan een bezoek aan Slot Loevestein. Ook om ‘zomaar’ eens voor te lezen doet dit boek zeker niet onder. Ik zou ‘De ontsnapping van Hugo de Groot‘ aanraden voor kinderen tussen de 6 en de 9 jaar.

Praktische informatie

Titel: De ontsnapping van Hugo de Groot
Auteur: Peter Smit
Illustrator: Ronald Slabbers
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 9,99

Het boek ‘De ontsnapping van Hugo de Groot‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina