Fictieboeken, Recensies

De ontdekkingsreiziger

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - De ontdekkingsreiziger

Het plotselinge geluid van een voetstap maakte dat Fred zich razendsnel omdraaide en bukte – zoals hij dagen gelden ook had gedaan – naar iets om te gooien.
Een man stapte achter een van de stenen pilaren vandaan. Hij wees met een mes naar hen.
‘Wat je ook van plan was,’ zei hij, ‘ik zou het je afraden.’
– Uit: ‘De ontdekkingsreiziger

Fred wil ontdekkingsreiziger worden. Wanneer hij met drie andere kinderen en een oude piloot boven het Amazonegebied vliegt, kijkt hij dan ook zijn ogen uit. Kon hij maar even in de jungle landen!

Niet veel later krijgt de piloot een hartaanval en stort het vliegtuigje neer. Ineens bevinden Fred, Constantia, Lila en haar broertje Max zich midden in het uitgestrekte en ondoordringbare woud. Ze overleven door larven en een tarantula te eten, ze redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan ontdekken ze dat iemand hun voor is geweest en dat ze misschien niet alleen zijn…

Wat vind ik van dit boek?

Ben je op zoek naar een leesboek waar je meteen in wordt gezogen? Dan is ‘De ontdekkingsreiziger‘ het antwoord op jouw vraag. Dit is een boek waar er in het eerste hoofdstuk gelijk een hoop actie plaatsvindt en je met de hoofdpersonen mee de jungle in stort. Als ik dit boek in een paar woorden moet omschrijven zou ik zeggen: actie, spanning en avontuur. Maar natuurlijk ga ik meer woorden gebruiken voor mijn recensie.

De ontdekkingsreiziger‘ is één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2022. Het thema van deze week is: gi-ga-groen en dat is ook het eerste dat in mij opkomt bij het zien van de omslag van dit boek. Dit boek ademt natuur en jungle: bladeren, boomstammen, planten, exotische dieren, je vindt het allemaal op de cover. Maar ook in het binnenwerk van het boek komt deze sfeer terug. Elke keer wanneer er een nieuw hoofdstuk start, is de spread omrand door een bijpassende tropische illustratie. Hierdoor kom je als lezer zijnde helemaal in de sfeer van het boek.

Auteur Katherine Rundell heeft een beeldende schrijfstijl, tijdens het lezen van dit boek waan je jezelf in de jungle en zie je alles wat er beschreven wordt voor je ogen gebeuren. In het verhaal komen vele thema’s voorbij: vriendschap, samenwerken, zorgen voor elkaar, overleven in de natuur. Naast dat ‘De ontdekkingsreiziger‘ een fijn boek is om te lezen, kun je er ook nog een hoop van leren. Zo ontdek je in dit boek welke dieren je veilig kan eten, hoe je aan drinken kan komen in de jungle en hoe je je moet beschermen tegen bepaalde dieren.

Persoonlijk zal ik dit boek aanraden als voorleesboek of zelfstandig leesboek voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar.

Praktische informatie

Titel: De ontdekkingsreiziger
Auteur: Katherine Rundell
Illustrator: Hannah Horn
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,99

Het boek ‘De ontdekkingsreiziger‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

2 gedachten over “De ontdekkingsreiziger”

Reacties zijn gesloten.