Prentenboeken, Recensies

De olifant in de appelboom

De olifant in de appelboom

Een olifant zat in een appelboom. De wind woei langs zijn hoofd. Hij dacht aan niets.
– Uit: ‘De olifant in de appelboom

Een olifant en een merel voeren een gesprek. De één is een zangvogel, de ander een kuddedier. Ze lijken elkaar dan ook niet erg te begrijpend. En toch… zitten ze allebei in dezelfde appelboom, hoog boven de grond…

Wat vind ik van dit boek?

De olifant in de appelboom‘ is een prentenboek dat al in de kast van mijn dochter was beland voor ik hem had kunnen recenseren. Dit boek gaat immers over een ‘ofantje’, de favoriet van mijn dochter, en hoe vaker ik het boek voorlees, hoe meer zij erbij gaat vertellen en aanwijzen.

In dit boek staan de thema’s vriendschap en dromen centraal. Je ziet de vriendschap tussen merel en olifant opbloeien en samen filosoferen ze over een leven dat ze samen zouden kunnen hebben. De verschillen tussen olifant en merel worden echter steeds duidelijker en door een val uit de boom komt er een einde aan hun gezamenlijke droom.

De vormgeving van het boek is prettig. Op de prenten is genoeg te zien en deze worden beraamd door een witte omlijsting. Hierdoor lijkt het net of je vanuit je keukenraam naar buiten kijkt en dit tafereel kan zien gebeuren. Ook zijn er diverse emoties af te lezen van de olifant en de merel. Mijn dochter zag bij de olifant een traan en zei gelijk: ‘Verdrietig! Troosten?’.

Kortom, ‘De olifant in de appelboom‘ is een prentenboek om meerdere malen voor te lezen én is daarnaast geschikt om met kinderen in gesprek te gaan over emoties, vriendschappen en dromen najagen.

Praktische informatie

Titel: De olifant in de appelboom
Auteur en illustrator: Daan Remmerts de Vries
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘De olifant in de appelboom‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.