Non-fictie boeken, Recensies

De liedjesatlas

De liedjesatlas

(KBW 2019 – Kerntitel groep 3/4)

De liedjesatlas‘ is een boek waarin 24 wereldliedjes staan. De atlas neemt je mee op reis langs de continenten van de wereld. Bij elk continent vind je vier liedjes, die elk bij een land horen.

Achterin het boek vind je de cd waarop alle liedjes te beluisteren zijn. Ook staat er een QR-code, via deze code kom je bij de liedjes die je ook kunt afluisteren op Spotify.

Wat vind ik van dit boek?

De liedjesatlas‘ is een ontzettend bruikbaar boek voor de basisschool en de kinderopvang. Het boek is een feest om naar te kijken door de zachte kleuren die in de paginavullende illustraties worden gebruikt. Daarnaast vind ik het een heel slimme zet dat bij elk continent deze ook getekend is. In dat getekende continent wordt ook aangegeven waar het lied vandaan komt. Dit laat de leerlingen duidelijk zien hoe ver weg dat land of continent eigenlijk is. Wat ik nog een mooie aanvulling zou vinden, is het weergeven van een gehele wereldkaart in het boek. Dit maakt het voor de leerlingen nog duidelijker.

Ook de liedjes zijn fijn om naar te luisteren en leuk om te zingen. Het is erg prettig dat de liedjes op rijm zijn. Dit maakt het ook makkelijker om de leerlingen de liedjes aan te leren.

Kinderboekenweek 2019

De liedjesatlas‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Dit boek is uitermate geschikt om de muzieklessen vorm te geven. Als ik een muziekles zou geven waarbij ik dit boek gebruik, zou ik eerst de leerlingen foto’s en afbeeldingen laten zien van het land van herkomst van het lied. Daarna zou ik het oorspronkelijke lied laten horen en vervolgens de Nederlandse vertaling aanleren.

Daarnaast zou je dit boek ook kunnen gebruiken bij de aardrijkskundelessen. Als je het daar over Zuid-Amerika hebt, zou je de klas een lied aan kunnen leren welke zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika.

Praktische informatie

Titel: De liedjesatlas, 24 wereldliedjes
Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgever: Rubinstein
Prijs: € 15,99

Het boek ‘De liedjesatlas‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

De liedjesatlas‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.