Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

De legende van de feniks

‘Waarom vieren al die vogels de feniks?’ vroeg Tuanzi aan de reiger. ‘Heel lang geleden was de feniks een gewone vogel,’ zei de reiger. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat verzamelde hij zaadjes en bessen. De andere vogels deden dat niet. Zij waren alleen maar geïnteresseerd in wie de mooiste veren had van de hele wereld. 
– Uit: ‘De legende van de Feniks

De mooiste vogels ooit?
Dat is de feniks.
Met zijn kleurrijke veren sprint hij meteen in het oog.
Maar ooit was de feniks een heel gewone en onopvallende vogel…
Tot de andere vogels zagen hoe speciaal jij was.

Wat vind ik van dit boek?

De legende van de Feniks‘ is een boek over een oude legende uit China. Het verhaal spreekt mij erg aan. Het gaat over een normale vogel die zeer speciaal gevonden wordt door de andere vogels. Het is een verhaal wat goed aansluit bij het thema vriendschap/ zorgen voor elkaar.

Ik vind persoonlijk de tekening in het boek minder mooi. Ze lijken gemaakt te zijn met de computer. Ik mis een echte tekening van een tekenaar. Het boek won namelijk wel een prijs voor de tekeningen namelijk de illustratorenwedstrijd Key Colours Competition China, 2019.

Lesidee voor groep 1 tot en met 3

Samen met de klas zou ik een Fenix maken als symbool van de klas. Iedere leerling maakt één veer voor de Fenix. Je kan dit met verschillende materialen laten maken bijvoorbeeld:

  • Potloodtekening
  • Houtskool
  • Wascokrijt
  • Viltstiften

Elke leerling maakt zo een unieke veer en alle veren samen vormen een uniek groepswerk. 

In de hogere groepen zou je de kinderen hun eigen Fenix kunnen laten ontwerpen en maken.

Praktische informatie

Titel: De legende van de Feniks
Auteur: Yang Fan
Illustrator: Zang Xu, Su Wenhoa, Guo Yihong, Ran Debo
Uitgever: Clavis
Prijs: € 18,95

Het boek De legende van de Feniks ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door een van de vaste gastbloggers op jufbeau.com, Balou. Wil je meer recensies van Balou lezen? Kijk dan op deze pagina.