Fictieboeken, Recensies

De jongen die draken kweekte

Maar terwijl ik nog een stap nam, struikelde ik over King Kong en viel met een klap op de grond. Ik hield mijn ogen geen moment van de nog steeds rammelende lade af. En toen klonk er een krachtige…
PLOP! Er schoot iets over mijn hoofd als een kurk uit de fles. Vieze pulp en kleine zwarte zaadjes sproeiden over de vloer en spetterden over mijn broek. Een seconde lang bleef ik liggen, met mijn ogen wijd opengesperd.

In De jongen die draken kweekte lees je het verhaal van Tomas. Tomas een lieve jongen en hij helpt graag bij zijn grootouders, vooral bij zijn grootvader, in de tuin. Opa en Tomas zijn druk bezig met het onkruid te wieden in de tuin en met het bedenken van welke zaadjes ze in de tuin willen planten. Tijdens het onkruid wieden komen Tomas en opa een hele vreemde plant tegen, de allervreemdste plant die ze ooit van hun leven hebben gezien. Aan deze plant groeien hele gekke vruchten: groot en rood, klein en groen, allemaal met rare, stekelige, ananasachtige bladeren. Als je heel goed kijkt, zie je de vrucht zelfs gloeien. Tomas bekijkt de vrucht nog eens goed en plots ligt de vrucht in zijn hand. Tomas neemt deze vrucht mee naar huis om hem verder te bestuderen. In de nacht die volgt gebeurt er iets heel vreemds met deze vrucht…

Wat vond ik van dit boek?
De jongen die draken kweekte vond ik een leuk boek om te lezen. Het boek begint met een inleiding waardoor je gelijk in het verhaal zit en wilt weten wat er gaat gebeuren in de rest van het verhaal. Het boek is geschreven in duidelijke, begrijpelijke taal. Er gebeuren genoeg grappige dingen in het boek en ik denk dat dit boek jonge kinderen zeker zal aanspreken. Uitgeverij Lemniscaat geeft als richtlijn dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf zeven jaar. Ik denk ook dat dit boek goed voor te lezen valt aan kinderen van deze leeftijd, misschien kan het zelfs ook al wel aan kinderen die nog iets jonger zijn. Om het boek zelf te kunnen lezen, denk ik wel dat de kinderen iets ouder moeten zijn dan zeven jaar omdat er nog best wel wat voor hen moeilijke woorden worden gebruikt.
De illustraties in het boek zijn gemaakt door Sara Ogilvie. De illustraties zijn mooi, maar laten ook nog genoeg aan de verbeelding over. Daarnaast wordt er er illustraties gemaakt van brandplekken, zo lijkt het net of een draak geprobeerd heeft het boek te verbranden. Deze plekken vind ik niet zo goed gelukt en vind ik zelfs een beetje afdoen aan de mooie illustraties uit het boek.

Dit boek is oorspronkelijk in het Engels uitgebracht. In opdracht van Uitgeverij Lemniscaat is dit boek vertaald. Ik heb dit boek gekocht bij kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein in het centrum van Rotterdam. De jongen die draken kweekte is het eerste deel van een serie. De Engelstalige versie van deel 2 (The boy who lived with dragons) komt binnenkort uit en in januari 2019 wordt de Engelstalige versie van deel 3 (The boy who flew with dragons) verwacht.

Titel: De jongen die draken kweekte
Schrijver: Andy Shepherd (vertaald door: Jesse Goossens)
Illustrator: Sara Ogilvie
Uitgeverij: Uitgeverij Lemniscaat
Prijs: € 14,95

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!