
‘Nadat de nieuwe jongen bij ons in de klas was gekomen, werd er op het schoolplein al snel over hem geroddeld. Ik hoorde steeds wildere verhalen over hem. De meeste kinderen geloofden Jennie en zeiden dat de jongen gevaarlijk was en daarom nooit naar buiten mocht. Volgens anderen had hij een heel besmettelijke ziekte en mochten we daarom niet met hem praten.’
– Uit: ‘De jongen achter in de klas‘
Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Hij heet Ahmed. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind!
Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet raar. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om te hoek kijken. We hebben namelijk een plan…
Wat vind ik van dit boek?
‘De jongen achter in de klas‘ vertelt het verhaal van Ahmet, een Syrische vluchteling in Londen. Hij is nieuw op school, praat bijna niet en hij komt niet buitenspelen in de pauze. Voor zijn klasgenoten is het een raadsel waarom hij zo anders is, en de pestkop van de klas heeft het al gauw op hem gemunt. Met de tijd leren ze steeds meer over het verleden van Ahmet en over de reis die hij heeft afgelegd. Na een tijdje blijkt dat Ahmed in Londen is zonder zijn familie. Hij is ze verloren tijdens de vlucht en hij weet niet waar ze nu zijn. De hoofdpersoon gaat samen met Josie, Michael en Tom op avontuur om Ahmet te helpen. Al snel komen ze erachter dat dit niet zo gemakkelijk en ongevaarlijk is als zij dachten. Kunnen ze de familie van Ahmed vinden?
Het verhaal van ‘De jongen achter in de klas‘ is indrukwekkend, origineel en ontroerend. Het heeft mij diep geraakt en ook even zonder woorden achtergelaten. In dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van een kind, een klasgenoot van Ahmet. De identiteit en het geslacht van deze ik-persoon, blijft voor een lange tijd onbekend. Ik vind het bijzonder indrukwekkend dat de schrijver dit zo lang ‘geheim’ weet te houden. Daarnaast vind ik het perspectief wat de schrijver gekozen heeft heel origineel, het geeft een frisse blik op dit heftige onderwerp.
Je leest het al: Ik ben erg onder de indruk van het werk van Onjali Q. Raúf, de auteur. Ook wil ik niet voorbijgaan aan de fijne en pakkende manier van vertalen van Tjalling Bos. Zelden heb ik een vertaald boek gelezen waarin het verhaal zo goed zijn kracht lijkt te behouden. ‘De jongen achter in de klas‘ zou ik beoordelen met 5 van de 5 sterren. Dit boek leent zich ervoor om het onderwerp ‘vluchtelingen’ bespreekbaar te maken. Ik zou het aanraden voor kinderen vanaf 10 jaar.
Praktische informatie
Titel: De jongen achter in de klas
Auteur: Onjali Q. Raúf, vertaald door Tjalling Bos
Illustrator: Pippa Curnick
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: € 15,99
Het boek ‘De jongen achter in de klas‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina.