Prentenboeken, Recensies

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

‘Daar heb je ’t nou…’ schreeuwde Piet. ‘We vergaan!’
‘Onzin,’ riep Sinterklaas. ”t Is al vijfhonderddrieënzeventig keer goed gegaan met die boot, waarom zouden we dan nu ineens…’
– Uit: ‘De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar’

Op weg vanuit Spanje komt de boot van Sinterklaas in een zware storm terecht. Het hele schip vergaat! Alle pakjes gaan verloren en de chocoladeletters en het marsepein liggen ook op de bodem van de zee. Gelukkig worden Sinterklaas en Piet gered door een Frans vissersbootje. Maar het sinterklaasfeest kan dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Of toch wel?

Wat vind ik van dit boek?

‘De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar’ is een verhaal van Annie M.G. Schmidt dat zij geschreven heeft in 1968. Het verhaal is al meerdere keren in een nieuw jasje gestoken. Dit jaar was het de eer aan Noëlle Smit om de illustraties bij dit verhaal te maken.

Het verhaal begin op de stoomboot van Sinterklaas waar Piet laat merken dat hij geen zin heeft om weer naar Nederland te gaan, want Piet vindt dat het de kinderen alleen maar gaat om de pakjes. Sinterklaas vindt echter dat zij van de kinderen houden en daarom de kinderen van hun houden. Ik vind dit een heel mooie gedachte om met de kinderen te bespreken. Niet alleen de cadeautjes zijn belangrijk, maar nog veel meer: bijvoorbeeld de gezelligheid en het samenkomen.

De illustraties in dit boek zijn door Noëlle Smit gemaakt. Ze zijn mooi om naar te kijken en er is genoeg op te zien. Het enige jammere vind ik af en toe de kleurkeuze. Soms is het wat lastiger om de tekst te lezen omdat de illustraties ook achter de tekst doorlopen.

‘De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar’ is een prentenboek dat ik zou voorlezen aan kinderen vanaf een jaar of drie. Het is een behoorlijk lang verhaal en voor heel jonge kinderen zou dit een te lang verhaal zijn om in één keer te beluisteren. Je zou er wel voor kunnen kiezen om het verhaal in meerdere stukken voor te lezen, maar dan komt de essentie van het verhaal in mijn beleving minder goed over.

Noëlle Smit heeft al eerder een verhaal van Annie M.G. Schmidt geïllustreerd. Kijk maar eens naar ‘Dikkertje Dap’.

Praktische informatie

Titel: De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Noëlle Smit
Uitgever: Querido
Prijs: € 15,99

Het boek ‘De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.