De hartenketting van meester Rumi
Prentenboeken, Recensies

De hartenketting van meester Rumi

De hartenketting van meester Rumi

Als alle kinderen hun gedicht af hebben, legt meester Rumi de hartjes naast elkaar. En dan heeft hij een geweldig idee! ‘Zullen we een ketting maken van alle harten?’ vraagt hij.
– Uit: ‘De hartenketting van meester Rumi

Meester Rumi, de allerleukste meester die er bestaat, draagt aan het begin van elke schooldag een gedicht voor. De kinderen vinden het prachtig! Ze willen zelf ook graag een keer een gedicht schrijven. Meester Rumi vindt dat een goed idee: je kunt namelijk al je gevoelens en gedachten in kwijt. Ze gaan aan de slag en schrijven hun gedichten op papieren hartjes. En voor ze het weten, inspireren meester Rumi en zijn klas kinderen over de hele wereld om te gaan dichten!

Wat vind ik van dit boek?

In ‘De hartenketting van meester Rumi‘ staat een leerkracht centraal waarvan ik hoop dat er op elke school minimaal één te vinden is: een leerkracht waarbij gedichten de aandacht krijgen. Dit is namelijk iets waar leerlingen over het algemeen niet snel mee in aanraking komen en waarbij zij dus de helpende volwassene met hun voorbeeldrol nodig hebben. Nog mooier is het natuurlijk dat er naast het voordragen van en praten over gedichten ook ruimte is voor het zelf schrijven van een gedicht.

Ik denk dat ‘De hartenketting van meester Rumi‘ een mooie eye-opener kan zijn voor leerkrachten om met gedichten aan de slag te gaan. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om dit toe te passen in de praktijk.

Buiten bovenstaande punten is ‘De hartenketting van meester Rumi‘ ook gewoon een heerijk prentenboek om voor te lezen en om met de kinderen stil te staan bij dingen waar zij van houden. De illustraties in het boek ogen rustig met een lichte achtergrond en de belangrijke elementen in een fellere kleur. Hierdoor springen deze elementen uit de pagina’s en krijgen zij de aandacht die ze verdienen.

De hartenketting van meester Rumi‘ is voor meerdere leeftijdsgroepen in te zetten. In de onderbouw van de basisschool kan je het boek voorlezen en in gesprek gaan over het verhaal. In de midden- en bovenbouw kan je de kinderen ook zelf een gedicht laten schrijven.

yBen je op zoek naar gedichtenbundels die je in de klas kunt gebruiken? Kijk dan eens naar deze titels.

Praktische informatie

Titel: De hartenketting van meester Rumi
Auteur: Hasna Elbaamrani en Atta de Tolk
Illustrator: Christina Rosalia
Uitgever: Rose Stories, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘De hartenketting van meester Rumi‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rose Stories, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.