Gastblogger Jo, Prentenboeken, Recensies

De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang

De grote egel en de kleine egel - Ik ben toch niet bang

De kleine egel keek de grote egel met grote ogen aan en zei met een trillende stem: ‘Ik ben helemaal niet bang, grote egel! Nou ja, in elk geval niet echt. Nou, misschien … een heel klein beetje dan…’
– Uit: ‘De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang

Als de grote egel op een ochtend wakker wordt, is de grote egel er niet. De kleine egel weet dat hij dan eigenlijk rustig op de grote egel moet wachten. Maar de kleine egel is heel erg nieuwsgierig en besluit toch op zoek te gaan. ‘Ik ben toch niet bang! Zegt hij tegen zichzelf. Wanneer hij de grote egel gevonden heeft, besluiten ze samen te gaan picknicken. En dan leert de kleine egel dat het helemaal niet erg is om af en toe een beetje bang en voorzichtig te zijn.

Wat vind ik van dit boek?

Na het succes van het eerste deel over de grote egel en de kleine egel, werd ‘De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang‘ ook enthousiast ontvangen. Dit boek is opnieuw schitterend geïllustreerd door de schrijfster Britta Teckentrup, een Duitse schrijfster met een indrukwekkend aantal boeken op haar naam.

De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang‘ staat vol met mooie natuurplaten waardoor je je als lezer direct in een bos waant. Het onderwerp bang zijn met daarbij toegeven aan je gevoel of juist het maskeren van je gevoel worden prachtig besproken in het boek en geven een mooi bruggetje om met kinderen in gesprek te gaan over gevoelens. Wanneer laat je gevoelens zien en wanneer niet?

Het boek heeft een mooie opbouw, met een duidelijk begin en eind van een beschrijving van een dag, wat terug komt in de mooie illustraties. Na het lezen van het boek werd er druk gegoogeld: “eten vossen egels?”, “hoe ziet een opgerolde egel eruit?”, dus ook aan de biologiekennis wordt met het lezen van dit boek gewerkt. Hier is ook tweede deel van de grote en de kleine egel goedgekeurd. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang
Auteur en illustrator: Britta Teckentrup, vertaald door Berd Ruttenberg
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘De grote egel en de kleine egel – Ik ben toch niet bang‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.