Fictieboeken, Recensies

De Familie Grafzerk – Dood spoor?

Geschrokken draaide de postbode zich om. Daar stond een jongen in versleten kleren. Hij stak een hand naar hem uit, alsof hij bedelde om een paar centen.
‘Wat doe jij hier?’ vroeg de postbode.
‘Ik woon hier,’ antwoordde de jongen.
‘Hier?’ De postode keek om zich heen. ‘Er zijn hier toch nergens huizen?’

Uit: ‘De Familie Grafzerk – Dood Spoor?’

De Familie Grafzerk - Dood spoor?

De Familie Grafzerk – Dood Spoor?‘ is het derde deel in de boekenserie over de familie Grafzerk. De familie Grafzerk is een familie van levende overleden mensen. Met dank aan de groene damp kan deze familie doorleven. Een van de familieleden van de familie Grafzerk is Junior, een jongen die al vijftig jaar geleden overleden is.

In dit verhaal gaat Junior op zoek naar zijn ouders, hij weet niks over ze en wilt ze graag leren kennen. Junior gaat weg van de begraafplaats waar hij woont en zoekt Yara op. Zij gaat hem helpen om zijn ouders te vinden. Yara en Junior plaatsen een vlog op YouTube en komen zelfs op de televisie.
Een hoop mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal van Junior en willen graag met hem spreken. Helaas is dit niet altijd met de goede bedoelingen en wordt hij achterna gezeten door professor Kaligari. Een aantal keer komt deze professor wel gevaarlijk dichtbij. Zal het Junior en Yara lukken om de professor voor te blijven? En zullen ze de ouders van Junior op kunnen sporen?

Hoewel de serie van de familie Grafzerk uit drie delen bestaat, was ‘De Familie Grafzerk – Dood Spoor?‘ het eerste boek wat ik van deze serie las. Doordat ik de eerdere delen niet gelezen had, was het even lastig om in het verhaal te komen. Ik wist immers niet hoe het zat met de familie Grafzerk. Toen ik dit eenmaal door had, kwam ik meer in het verhaal en was ik benieuwd hoe het verhaal zou verlopen. Ik kon het boek moeilijk aan de kant leggen.
Ondanks dat deel één en twee niet gelezen zijn, kan je deel drie prima lezen. Als je eenmaal door hebt hoe de familie in elkaar steekt, is het verhaal goed te volgen en lijkt het gewoon een losstaand boek. Dit boek is aan te raden voor kinderen vanaf een jaar of acht. Ik heb dit boek aan mijn groep acht laten zien en daar werden kinderen ook nog enthousiast na het voorlezen van de achterflap.

Titel: De Familie Grafzerk – Dood spoor?
Auteur: Henk Hardeman
Illustrator: Juliette de Wit
Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
Prijs: € 14,99

Het boek ‘De Familie Grafzerk – Dood spoor?‘ ontving ik van Uitgeverij Ploegsma als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.