Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

De dokter en de verpleegkundige

De dokter en de verpleegkundige

Het is niet fijn als je ziek bent. Om weer beter te worden kun je bij de dokter langsgaan. Die weet heel veel over het lichaam. De dokter zoekt uit wat er mis is en kijkt of je medicijnen nodig hebt.
De verpleegkundige wast eerst heel goed zijn handen. Die moeten schoon zijn voordat het werk kan beginnen. Dan maakt hij de kar klaar. Hij zet de bakjes met pilletjes erop. Elke patiënt heeft een bakje, en daarop staan het kamernummer en de naam. 
– Uit: ‘De dokter en de verpleegkundige

De dokter weet welke ziektes er bestaan en hoe ze iemand het best kan genezen. Ze onderzoekt haar patiënten en helpt hen om weer beter te worden of om gezond te blijven. De verpleegkundige verzorgt de zieken. Hij meet hun temperatuur en hun bloeddruk. Of hij brengt medicijnen en kijkt hoe het met hen gaat. Met de dokter bespreekt de verpleegkundige hoe elke patiënt het best verzorgd kan woorden. 

Wat vind ik van dit boek?

De dokter en de verpleegkundige‘ is een omnibus van twee eerder uitgebrachte boeken van Liesbet Slegers, namelijk: ‘De dokter‘ en ‘De verpleegkundige‘. In aanloop naar de komende Kinderboekenweek met als thema ‘Worden wat je wil’, zijn deze twee boeken gebundeld tot één boek. ‘De dokter en de verpleegkundige‘ is een echt informatieboek voor jonge kinderen op de basisschool. Dit boek is geschikt voor groep 1, 2 en 3.

Een groot pluspunt aan dit boek, is dat je hem goed kan voorlezen. Moeilijke woorden in het verhaal worden door middel van afbeeldingen goed bespreekbaar gemaakt. De illustraties sluiten goed aan bij het verhaal. Het is een mooi, kleurrijk informatieboek.

Kortom: ‘De dokter en de verpleegkundige‘ is een musthave voor elke schoolbibliotheek, zeker met het oog op de Kinderboekenweek van 2021.

Kinderboekenweek 2021

Van woensdag 6 oktober 2021 tot en met zondag 17 oktober 2021 vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats. Dit jaar heeft de Kinderboekenweek als thema ‘Worden wat je wil’. Het prentenboek ‘De dokter en de verpleegkundige‘ sluit naadloos aan op dit thema. Hieronder lees je een idee hoe je dit boek in de klas in zou kunnen zetten.

Tijdens de Kinderboekenweek kan je samen met de kinderen in de klas een mooie themahoek maken aan de hand van alle informatie uit het boek van Liesbet Slegers. Hierbij kunnen de kinderen zelf aan de slag met de beroepen dokter en verpleegkundige.

Een andere activiteit is om samen met de klas een leerling om te trekken op een groot vel papier of een stuk behang en dan samen de lichaamsdelen te benoemen en op te schrijven. Daarna kun je gezamenlijk op zoek gaan naar plaatjes die bij deze lichaamsdelen passen en op de juiste plek op het lichaam plakken. Bij wat oudere kinderen zou je de klas in groepjes kunnen verdelen en deze opdracht in groepjes kunnen uitvoeren. Succes gegarandeerd!

Praktische informatie

Titel: De dokter en de verpleegkundige
Auteur en illustrator: Liesbet Slegers
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 18,95

Het boek ‘De dokter en de verpleegkundige‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina