Fictieboeken, Recensies

De brief voor de koning

De brief voor de koning

‘Ik heb hier een brief, een heel belangrijke brief. Ik kan wel zeggen dat het welzijn van een heel koninkrijk ervan afhangt. Een brief voor de koning Unauwen.’ … ‘Deze brief moet bij de koning gebracht worden,’ zei de onbekende. ‘Zo vlug mogelijk.’
– Uit: ‘De brief voor de koning

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten. 

Wat vind ik van dit boek?

De brief voor de koning‘ kun je met recht een klassieker noemen. De eerste uitgave van dit boek dateert uit 1962 en inmiddels is het boek verschenen in maar liefst 30 talen, is het bekroond met de Griffel der Griffels voor het allermooiste boek aller tijden, is het boek in 2008 verfilmd én is dit het allereerste Nederlandstalige boek waarvan een Netflix Original-serie is gemaakt.

Hoewel ‘De brief voor de koning‘ al een boek is dat bijna zestig jaar geleden geschreven is, is het nog steeds een actueel verhaal. De jeugd strijdt tegen het kwaad voor een betere toekomst. Door de schrijfstijl van Tonke Dragt lijkt het net of je je als lezer midden in het avontuur bevindt en de avonturen van dichtbij meemaakt.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder. De omvang van het boek kan de lezer echter wel afschrikken, want met 446 pagina’s is dit boek een flinke pil en de eerste pagina’s vond ik even doorbijten. Maar wanneer je eenmaal in het verhaal zit, wil je blijven lezen en weten hoe het verder gaat lopen.

Wil je dit boek inzetten in de klas en misschien wel met de hele klas behandelen? Kijk dan eens naar deze lesbrief.

Voor de liefhebbers van ‘De brief voor de koning‘ die willen weten hoe het verder gaat met Tiuri, is er ook nog een vervolgboek: ‘Geheimen van het Wilde Wout‘.

Koop ‘De brief voor de koning’ nu voor slechts € 3,50!

De brief voor de koning‘ is het jeugdboek van het jaar 2021. Dat betekent dat je dit boek vanaf vrijdag 23 april 2021 voor slechts € 3,50 in de boekhandel kan kopen.

De brief voor de koning

De brief voor de koning‘ is het jeugdboek van het jaar 2021. Dit betekent dat je dit boek vanaf vrijdag 23 april 2021 voor slechts € 3,50 in de boekhandel kan kopen.

Het jeugdboek van het jaar is onderdeel van de campagne Geef een (prenten)boek cadeau. Deze campagne heeft als missie om alle kinderen in Nederland, en Vlaanderen, op te laten groeien tussen de mooiste boeken. Het zou ontzettend mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn of haar kamer heeft staan. Om deze boekenkast te vullen, bundelen boekhandelaren en diverse partners elk jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Praktische informatie

Titel: De brief voor de koning
Auteur: Tonke Dragt
Uitgever: Leopold (klik hier voor meer informatie)
Prijs: € 3,50

Het boek ‘De brief voor de koning‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.