Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

De boom met het oor

De boom met het oor

De allerhoogste boom in het park torent met gemak boven alle andere uit.
Zijn takken lijken wel tot in de wolken te reiken, geen vijf mensen kunnen samen zijn stam omspannen.
Leg je hoofd in je nek en kijk. Wat een reus.
– Uit: ‘De boom met het oor

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Wat vind ik van dit boek?

Auteur Annet Schaap (bekend van ‘Lampje‘) en illustrator Philip Hopman (bekend van ‘Boer Boris‘) een fijne samenwerking aangegaan, met ‘De boom met het oor‘ als schitterend resultaat.

De illustraties die Philip Hopman gemaakt heeft ondersteunen het verhaal en symboliseert heel mooi de aandacht tussen de drukte om je heen en het vinden van rust. Op elke illustratie is er een hoop te zien, zijn mooie details en het kleurenpalet straalt precies de juiste sfeer uit.

Annet Schaap heeft het verhaal fantasierijk gesproken, alle personen en dieren die in ‘De boom met het oor‘ voorkomen, hebben hun eigen verhaal. Het verhaal heeft humor maar heeft ook iets lieflijks. Door de schrijfstijl van Annet, heb je te doen met de hoofdpersoon in het boek en leef je écht met hem mee.

De boom met het oor‘ zit tussen een prentenboek en een gewoon leesboek in. Ik zou dit boek omschrijven als een prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf die leeftijd is er ook goed met kinderen te praten over de boodschap in dit verhaal.

De boom met het oor‘ is één van de thematitels voor groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek 2022. Klik hier voor een compleet overzicht met boeken die je in kan zetten tijdens deze week.

Praktische informatie

Titel: De boom met het oor
Auteur: Annet Schaap
Illustrator: Philip Hopman
Uitgever: Querido
Prijs: € 16,99

Het boek ‘De boom met het oor‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.