Prentenboeken, Recensies

De blaadjesdief

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - De Blaadjesdief

‘O, nee. Wat erg. VOGEL!’
‘Wat is er nou weer?’
“ER ZIJN NOG MEER BLAADJES GESTOLEN!

Hallo! Specht! Zijn dat mijn blaadjes?’
– Uit: ‘De blaadjesdief

Eekhoorn is boos!
Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent…
Dat er een blaadjesdief rondloopt!

Wat vind ik van dit boek?

De blaadjesdief‘ is een prentenboek dat je perfect kan voorlezen in de herfst. Hoeveel kinderen zullen er een antwoord willen weten op de vraag waarom een boom zijn bladeren verliest in de herfst? Dat is precies waar dit boek antwoord op geeft. 

Het verhaal in dit boek start in de herfst en eindigt aan het begin van de winter. Een pluspunt bij ditboek is de extra uitleg aan het einde van het boek over (het begin van) de herfst en waarom een boom al dan niet zijn bladeren verliest. 

Door het hele boek heen zijn kleurrijke illustraties te vinden die je aandacht trekken. De kleuren zijn perfect gekozen en creëren de herfstsfeer die dit boek uit moet stralen. 

De Eekhoorn en de Vogel in dit boek zijn buren, vrienden maar ook twee uitersten van elkaar: de Eekhoorn die snel in paniek raakt en de Vogel die zijn hoofd koel weet te houden en de Eekhoorn weer tot rust weet te brengen. 

De blaadjesdief‘ is een leuk prentenboek voor kinderen tot en met groep 3 van de basisschool.

‘De blaadjesdief’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

De blaadjesdief‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 1/2, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 3 en misschien zelfs wel groep 4.

De blaadjesdief‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

  • In dit boek komen de seizoenen in het jaar naar voren. Geef de kinderen een les over de seizoenen. Wat gebeurt er in elk seizoen? Wanneer beginnen de seizoenen? Maar sta ook stil bij de lievelingsseizoenen van de kinderen.
  • Juf Inger schreef op haar website ook een aantal lesideeën.
  • Op de website van Kleuteruniversiteit kun je een lespakket aanschaffen bij dit boek.

Praktische informatie

Titel: De blaadjesdief
Auteur: Alice Hemming
Illustrator: Nicola Slater
Uitgever: Veltman Uitgevers, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,99

Een gedachte over “De blaadjesdief”

Reacties zijn gesloten.