Fictieboeken, Leren lezen, Recensies

De Billy Bones Bazen

Eind vorig jaar werd ik benaderd door uitgeverij Billy Bones met de vraag of ik de twee boeken van hun nieuwe serie ‘De Billy Bones Bazen’ vooruit wilde lezen. De boeken in deze serie zijn verhalen die kunnen worden voorgelezen, die je samen kunt lezen óf lekker zelf kunt lezen. De boeken die ik vandaag in mijn recensie ga bespreken, zijn boeken die zelf gelezen kunnen worden. En het leuke is, jij kan ook kans maken op een exemplaar van één van deze boeken. Ben je benieuwd naar mijn mening en hoe je kans kan maken op één van deze titels? Lees dan snel verder! 

De Magische Bieb – Bieb op stelten!

De Billy Bones Bazen - De Magische Bieb - Bieb op stelten!

‘Ze vindt lezen heel belangrijk,’ zegt Stan.
‘Ze zegt dat je er slimmer van wordt.
Dat het goed is voor je fantasie.
En dat je mensen dan beter begrijpt.
Dat je beter over dingen na kunt denken.’ 
– Uit: ‘Bieb op stelten!

Een onverwachte ontmoeting in een mysterieuze bibliotheek. Jonas, Wilgje en Stan ontdekken dat er iets vreemds aan de hand is… Lukt het ze om het magische wezen dat ronddwaalt te vangen? 

Praktische informatie

Titel: De Magische Bieb – Bieb op stelten!
Auteur: Femke Dekker
Illustrator: Mark Chambers
Uitgever: Billy Bones, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Game Helden – Tegen de monsters

De Billy Bones Bazen - Game Helden - Tegen de monsters

‘Ik moet stoppen, jongens,’ zegt Raff.
‘Zie ik jullie straks op het plein?
Zonder geld kunnen we toch niet verder.’
Raff slaat de game op en zet zijn scherm uit. 
– Uit: ‘Tegen de monsters

Om een reuzenslang in een game te verslaan, moeten Raff, Puck, Manú en Phileine Power Ups verzamelen. Wanneer ze uit de game worden gegooid, blijken ze deze superkrachten in het echt te hebben! Lukt het de Game Helden om uit de klauwen van de superschurk De Leeuwin en haar monsterleger te blijven? 

Praktische informatie

Titel: Game Helden – Tegen de monster
Auteur: Marcel van Driel
Illustrator: Paco Vink
Uitgever: Billy Bones
Prijs: € 15,99

Wat vind ik van deze ‘Billy Bones Bazen’?

De teksten in beide boeken zijn gedrukt in een prettig en goed leesbaar lettertype. Het is fijn dat de lettergrootte groter is dan gebruikelijk. Dit maakt het lezen voor de kinderen een stuk aangenamer. De tekst neemt een centrale plaats in op de bladzijdes en elke zin begint op een nieuwe regel. 

Er is een goede afwisseling tussen tekst en illustraties. De tekst heeft uiteraard de overhand, maar de illustraties vervullen een mooie plaats in de boeken. De ene keer is er gebruik gemaakt van pagina-vullende illustratie, de andere keer een wat kleinere illustratie. Wat ik een groot pluspunt vind, is dat bij beide boeken de hoofdpersonages getekend staan op de schutbladeren. Hierdoor weet je gelijk wie wie is in het verhaal en hoeven de personages niet eerst geïntroduceerd te worden. 

In beide boeken word je als lezer in het verhaal gezogen. De verhaallijn is spannend en avontuurlijk, maar niet té. Wel is het zo dat je als lezer geboeid bent en nieuwsgierig raakt naar het verdere verloop van het verhaal. 

Een leuke extra is de QR-code achterin het boek. Als je deze scant ga je naar een website met daarop meer informatie over het boek, de auteur en de illustrator. 

De Magische Bieb – Bieb op stelten!’ lijkt in eerste instantie op een meisjes boek dat gaat over boeken lezen. Gelukkig bewees dit boek al snel het tegendeel. ‘De Magische Bieb – Bieb op stelten!’ is geschikt voor zowel jongens als meisjes en gaat eigenlijk helemaal niet over het lezen van boeken, er wordt juist een heel spannend avontuur beleefd! In dit boek is er een leuke afwisseling in lettertypes, soms zijn er bepaalde woorden of korte zinnen in een ander lettertype gedrukt. Daarnaast bevat dit boek leuke details bij de paginanummers. 

Game Helden – Tegen de monsters’ is een boek waarmee je gamers aan het lezen gaat krijgen. In dit boek wordt de lezer in de game gezogen er komen ook een hoop woorden langs die in de game-wereld bekend zijn. Voor niet-gamers is dit een fijne uitbreiding van de woordenschat. Wellicht zullen niet-gamers in het begin wel even begeleiding nodig hebben met het lezen van deze, voor hen, onbekende woorden. De illustraties uit dit boek zijn afwisselend, soms zit er een stripboek-achtige pagina tussen, dit is een mooie aanvulling op het verhaal. Het boek eindigt met een cliffhanger, dit maakt de lezer meteen benieuwd naar het tweede deel. 

Het moge duidelijk zijn, ik ben erg te spreken over deze twee eerste boeken van ‘De Billy Bones Bazen’! Ik raad deze boeken aan aan iedereen die de leesvaardigheid heeft geleerd, qua leeftijd kun je denken aan ongeveer 7 jaar. De boeken kunnen gebruikt worden om zelfstandig te lezen, maar zijn ook geschikt als voorleesboek. 

Winactie op Instagram @jufbeau

Ik mag van beide boeken één exemplaar weggeven. Wat moet je doen om kans te maken op dit boek? Ga naar mijn Instagram-pagina en zoek daar de post op van deze boeken. Laat in een reactie weten dat je meedoet. Heb je voorkeur voor één van beide boeken, geef dat dan aan in jouw reactie. Deze winactie loopt af op vrijdag 18 februari 2022 om 23.59 uur. Einde van de week zal ik de winnaars bekend maken. 

Deze boeken ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Billy Bones, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Spreken deze boeken je aan? Kijk dan ook eens naar andere boeken voor beginnende lezers!