Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

De Berries – Het onmogelijke plan

De Berries - Het onmogelijke plan

‘Leuke club hoor, Shoot Out,’ zei mijn vader. ‘We gaan morgen kijken’. Mijn vader zegt het alsof hij elke zaterdag langs de lijn staat bij mijn wedstrijd. Maar morgen komt hij voor het eerst. Yes! Ik heb er nu al zin in. ‘Ik hoop dat je in vorm bent, Lon.’ JP deed alsof hij een bal sloeg. ‘Want we zijn erbij hoor, met de camera.’’
– Uit: ‘De Berries – Het onmogelijke plan

De tienjarige Lon Berrie is net gewend in haar nieuwe woonplaats en op haar nieuwe hockeyclub. Maar dan krijgt haar vader, de wereldberoemde voetbalprof Jhon Berrie, een eigen tv-soap: De Berries – Real Life! Tv-camera’s volgen de voetbalfamilie overal, tot op de wc aan toe. Daar krijgen de Berries al snel spijt van… 

En er is meer slecht nieuws: Lons hockeyclub Shoot Out is in gevaar. Ook haar beste vriend Kai komt hierdoor in de problemen. Lukt het Lon en haar teamgenoten om Shoot uit – en Kai – te redden?

Wat vind ik van dit boek?

Ik kan niets anders doen dan met veel lof spreken over de schrijfster van dit boek. Zij weet ontzettend goed waar zij mee bezig is. Het verhaal is spannend, ontroerend, bevat wijze lessen en sluit heel goed aan op de belevingswereld van kinderen van nu. Laat ik beginnen met dat De Berries – Het onmogelijke plan het tweede boek is uit de serie over de Berries. Het eerste deel heb ik nog niet gelezen, maar dat maakte ook niet veel uit voor het lezen van dit boek. In het eerste hoofdstuk stelt Lon haarzelf voor en vertelt ze over haar gezin. 

In het boek komen een aantal belangrijke thema’s naar voren. Allereerst: reality-televisie. In De Berries – Het onmogelijke plan komt Lon er achter dat de echte beelden en woorden van haar familie verdraaid worden voor de aflevering op de televisie. Allemaal voor de kijkcijfers. Ik denk dat het voor kinderen heel belangrijk is om te leren dat er een verschil zit tussen wat je ziet op televisie en het ‘echte leven’. Een ander thema wat naar voren komt in het boek is vooroordelen. Wanneer Lon er achter komt dat haar hockeyclub grote schulden heeft, worden er door Lon en haar teamgenootjes al snel vingers gewezen naar de vader van haar teamgenootje. Hij zit in het bestuur van de club en hij heeft ten slotte net een dure nieuwe auto gekocht. Maar is hij wel verantwoordelijk voor de schulden van de club?

Zoals ik al eerder benoemde, sluit dit boek heel goed aan op de belevingswereld van kinderen van nu. In het verhaal komen referenties voorbij naar ‘echte’ liedjes, vlogs, nieuwsberichten. Het boek leest vlot weg, omdat er veel gebeurt in enkele pagina’s en het verhaal ook opgedeeld is in korte hoofdstukken. Er worden niet vaak moeilijke woorden gebruikt in het verhaal, wat fijn is voor de jongere lezers. Wanneer er wel een moeilijk woord voorkomt, wordt uitgelegd wat het woord betekent of hoe je het woord uitspreekt. 

Je leest het al, ik ben enthousiast en ga gauw op zoek naar deel één van deze serie. Ik zou De Berries – Het onmogelijke plan aanraden voor kinderen vanaf 8 jaar.

Praktische informatie

Titel: De Berries – Het onmogelijke plan
Auteur: Annemarie van der Eem
Illustrator: Madeleine van der Raad
Uitgever: Volt
Prijs: € 14,99

Het boek ‘De Berries – Het onmogelijke plan‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Volt, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door Britt. Britt is een van de gastbloggers op jufbeau.com. Ben je benieuwd naar meer recensies die van Britt’s hand komen? Kijk dan ook eens op deze pagina!