Prentenboeken, Recensies

De begrafenis

De begrafenis

Noor stond voor de spiegel in de kamer van haar ouders te oefenen hoe ze verdrietig moest kijken. Maar eigenlijk was ze best blij.
Want ze hoefde vandaag niet naar school én ze zou haar neef Koen zien. Haar lievelingsneef Koen.
– Uit: ‘De begrafenis

Noor gaat met haar ouders naar de begrafenisvan haar oudoom Frank. Ze heeft er wel zin in, want ze hoeft die dag niet naar school én ze zal haar lievelingsneef Koen zien. Verder weet ze niet veel van begrafenissen. Als ze bij de kerk aankomen, ervaart Noor hoe het er op een begrafenis aan toe kan gaan. Ze vindt het fijn om in de kerk te zitten en er zijn heel veel boterhammen in de vorm van driehoekjes.

Noor en Koen hebben nog wel wat vragen, maar aan het eind van de dag hebben ze er een goed gevoel over: Noor vond het een mooie begrafenis, en daar was oom Frank het vast mee eens geweest.

Wat vind ik van dit boek?

Laat ik mijn recensie beginnen door te zeggen dat ‘De begrafenis‘ door de New York Times is verkozen tot een van de beste boeken van 2018. Hoewel ik eerst wat sceptisch was over dit prentenboek, kan ik mij na het lezen ervan helemaal vinden in de eerder genoemde prijs.

Toen ik het recensie-exemplaar van ‘De begrafenis‘ ontving sprak het boek mij op het eerste oog helemaal niet aan en ik heb het lezen van dit prentenboek dan ook lange tijd uitgesteld. De omslag oogt namelijk zeer donker, wat natuurlijk ook bij de titel past. Toen ik dit boek eenmaal had opengeslagen en begon met het lezen van de tekst en het bekijken van de prenten, ging ik dit boek steeds meer waarderen.

Ik was aangenaam verrast door de manier waarop de illustraties zijn gemaakt. Het zijn niet de standaard illustraties die toch wel vaak met de computer worden nabewerkt, maar de illustraties in ‘De begrafenis‘ zijn opgebouwd uit verschillende lagen en zijn mijns inziens ook met diverse materialen gemaakt.

Daarnaast is ook de verhaallijn in dit prentenboek erg fijn en zal het kinderen erg aanspreken. In ‘De begrafenis‘ lees je vanuit het oogpunt van Noor hoe zij de begrafenis ervaart en ik denk ook dat dat de manier is waarop veel kinderen een begrafenis zullen ervaren en kinderen kunnen hier dan ook herkenning uit putten. Ook kan dit prentenboek goed worden ingezet als voorbereiding op een begrafenis.

Kortom: ‘De begrafenis‘ is een aanrader wanneer een kind te maken heeft met een begrafenis en je wilt hier met hem over in gesprek gaan of op deze gebeurtenis voorbereiden. De verhaallijn biedt een hoop aanknopingspunten aan om het gesprek te openen.

De begrafenis‘ is een boek over afscheid nemen. Zoek je hier meer boeken over? Kijk dan eens naar deze titels.

Praktische informatie

Titel: De begrafenis
Auteur: Matt James
Illustrator:
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99

Het boek ‘De begrafenis‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.