Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

Clara’s grote reis

Clara's grote reis

Langzaam is Clara gewend geraakt aan di gezin, met hun grote huis vol mensen, vreemde geuren en geluiden. Als er een feestje is, loopt ze gewoon tussen de gasten door. Als een hondje… Dat hebben mensen nog nooit meegemaakt!
– Uit: ‘Clara’s grote reis

Clara woont in het huis van een belangrijke Nederlandse handelsman in India. Hij kreeg Clara als geschenk en zo kwam ze bij de familie wonen. Maar Clara werd te groot en op een dag komt kapitein Douwe haar ophalen en gaan ze aan boord van een schip, klaar voor een grote reis. Aan boord leert ze Cordelia de sprinkhaan kennen en samen vervolgen ze het avontuur. Douwe neemt Clara mee langs de grote steden van Europa: iedereen, ook de geleerden en koningen, staat versteld. Is dit nu een eenhoorn? Clara wordt een ster!

Wat vind ik van dit boek?

Clara’s grote reis‘ is weer een nieuw boek in de Gouden Boekjes-lijn uitgegeven door Rubinstein

De Gouden Boekjes (Little Golden Books) komen oorspronkelijk uit Amerika en worden in Nederland sinds 2001 uitgegeven door Rubinstein. De serie staat bekend om zijn originele verhaaltjes, prachtige illustraties en het gouden randje. 

WEBSITE ‘GOUDEN BOEKJES’

Het boek heeft een wat groter formaat dan de gangbare vierkante boekjes uit de Gouden Boekjes-lijn. Dit boek heeft een rechthoekig formaat waarbij de pagina’s fijn worden ingedeeld: illustraties in een rustig kleurenpalet en niet te veel tekst op de pagina in een net wat groter lettertype dan normaal.

Het verhaal uit ‘Clara’s grote reis‘ is gebaseerd op de waarheid. Clara was namelijk de allereerste neushoorn die in Nederland te zien was, bijna 300 jaar geleden. Wat een goed idee om dit verhaal in kinderboek-vorm toegankelijk te maken voor kinderen en hun ouders. Als lezer leer je meer over een minder bekend gedeelte uit onze geschiedenis.

De illustraties van Thé Tjong-Khing laten goed zien dat het verhaal zich eeuwen geleden heeft afgespeeld, zelfs aan de kleinste details is gedacht. Je kunt de details van de afbeeldingen uitgebreid bestuderen en met kinderen bespreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prachtige Delfts Blauw dat aan de muur hangt, de historische kleding die de personages dragen, de traditionele haardracht en de gedetailleerde bouw van het schip. De illustraties brengen het verleden tot leven en bieden een boeiende kijkervaring voor zowel kinderen als volwassenen.

Clara’s grote reis‘ is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. Het boek kan gebruikt worden als voorleesboek, maar ook als boek om zelfstandig te lezen.

Praktische informatie

Titel: Clara’s grote reis
Auteur: Jet Bakels
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,99

Het boek ‘Clara’s grote reis‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.