Fictieboeken, Recensies

Bureau Speurneus en de boekenmaffia

Bureau Speurneus en de boekenmaffia

Hij ging op een stoel zitten en haalde zijn notitieboekje tevoorschijn. ‘Dit is mijn zoon Lev,’ zei hij. ‘Hij is een wereldberoemde detective. Hij is een genie. Hij lost iedere misdaad zo – poef – in twee of drie tellen op.’
– Uit: ‘Bureau Speurneus en de boekenmaffia

Er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren. Meneer de Bruin denkt dat Sjaak onschuldig is. Hij wil dat samen met zijn zoon bewijzen, maar Lev heeft daar helemaal geen zin in. Als meneer De Bruin plotseling zelf verdachte wordt, móét Lev wel in actie komen. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen.

Wat vind ik van dit boek?

Bureau Speurneus en de boekenmaffia‘ is een van de nieuwste boeken van auteur Jozua Douglas. Andere bekende boeken van hem zijn bijvoorbeeld Keesie Kippenkop – De rioolridder en Pech onderweg, deze laatste titel heeft Jozua Douglas samen geschreven met Tosca Menten.

Kenmerkend voor de schrijfstijl van Douglas zijn de hoofdstukken van behapbare lengte, de beeldende manier van schrijven en de humor en spanning die elkaar afwisselen in zijn verhalen. Ook in ‘Bureau Speurneus en de boekenmaffia‘ is dit weer het geval.

Het boek beschikt over hoofdstukken van een prettige lengte, wat het geschikt maakt om te gebruiken als voorleesboek voor thuis of in de klas, maar ook als boek om zelf te lezen. Het lettertype leest prettig en af en toe is er een stuk tekst in een ander lettertype en een andere grootte gedrukt, dit stoort niet maar zorgt juist voor een fijne afwisseling.

Bureau Speurneus en de boekenmaffia‘ is beeldend geschreven, regelmatig zag ik voor mij hoe bepaalde situaties er in Douglas’ hoofd eruit moeten hebben gezien bij het schrijven. Deze beelden zorgden ervoor dat ik nog gedrevener was het boek verder te lezen, omdat ik wilde weten hoe het verder zou gaan. Ik denk zomaar eens dat er een film gemaakt zou gaan worden bij dit boek, dit een heel leuke film zou zijn. Ik zou hem in elk geval kijken met de kinderen uit mijn klas!

Ik raad ‘Bureau Speurneus en de boekenmaffia‘ aan voor kinderen vanaf ongeveer 8 á 9 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen de kinderen het boek goed zelf lezen, maar zou je het ook als voorleesboek kunnen gebruiken.

Praktische informatie

Titel: Bureau Speurneus en de boekenmaffia
Auteur: Jozua Douglas
Illustrator: Geert Gratama
Uitgever: De Fontein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Bureau Speurneus en de boekenmaffia‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij De Fontein, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Bureau Speurneus en de boekenmaffia”

Reacties zijn gesloten.