Fictieboeken, Recensies

Botje en de zeven schroefjes

Lief Bibibi, 

Ik kan leezun en schijven! 
Apie heeft het mij guleert. 
Ik kon het in 1 dag, want ik hep 94 gich gig
Bibibi, Apie is weg.
Ik weet jou nummer in de telefoon niet.
En de telefoon is ook weg. 
Bibibi, kom je?

Botje

Met deze brief begint het nieuwe avontuur van Bibi en Botje. Nadat Bibi deze brief heeft gelezen, gaat zij met haar buurjongen Midas op zoek naar het huis van Appie Eensteen en Botje. Na lang zoeken komen ze bij het huis aan. Alleen Botje en de andere robots zijn in het huis. Botje vertelt dat Appie was gevallen, hij niet meer wist waar hij was en een bult had. Botje had de gele auto gebeld en toen zijn ze Appie komen halen, maar hij is niet meer teruggebracht. Bibi en Midas nemen Botje mee naar huis en met behulp van Bibi’s vader ontdekken ze dat Appie in een hersenherselcentrum ligt, een plek voor mensen met geheugenverlies. Wanneer ze op bezoek gaan bij Appie blijkt dat Appie echt niemand meer herkent. Botje heeft een plan om Appie beter te maken en gaat er zelf op uit. Zal Appie beter worden? Overleeft Botje het helemaal in haar eentje buiten?

IMG_2011

Botje en de zeven schroefjes is het vervolg van Botje geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Ook bij dit deel heeft Janneke Schotveld op haar site weer wat achtergrondinformatie gegeven. Zij geeft aan dat zij in het eerste deel zo gehecht was geraakt aan Botje, dat ze besloot om haar nog een avontuur te laten beleven. De titel van het boek verwijst naar de sprookjes waar Botje dol op is en in het verhaal zitten verwijzingen naar E.T., een film waar Janneke vroeger dol op was.

Botje en de zeven schroefjes is net als het vorige deel leuk en vlot geschreven. Ook bij dit deel ben je steeds weer benieuwd hoe het verhaal verder zou gaan en is het moeilijk om het boek tussendoor weg te leggen. Janneke Schotveld weet ik dit deel de emoties goed over te brengen. Sommige momenten voelde ik echt met de hoofdpersonen mee.
In dit deel komt dezelfde herhaling terug als in het vorige deel. Botje blijft af en toe zeggen: ‘Ik heb 94 gigabite RAM-geheugen’. Ze zegt het wanneer ze iets wel begrijpt maar soms ook wanneer ze het niet begrijpt.
Aan het einde van het boek hebben Botje, Bibi en Midas het over toekomstdromen. Botje vertelt dat zij later schrijver wordt en dat ze een sprookje gaat schrijven. Het sprookje heet Botje en de zeven schroefjes en zal gaan over…
Ik vind het heel leuk dat er aan het eind van het boek weer naar de titel wordt verwezen en dat er daarna in één zin wordt verteld wat er in het boek gebeurd is.

Botje en Botje en de zeven schroefjes zijn échte aanraders. De boeken lezen vlot en hebben een spannend verhaal welke je steeds maar verder wilt lezen. Deze maand komt het volgende deel in deze serie uit Botje & Co. Ik ben heel benieuwd of dit deel net zo grappig en spannend is als de afgelopen twee delen.