(KBW 2019 – Kerntitel groep 7/8)

Ik heet Boreas, Boreas van de Winden, en mijn ouders zijn knettergek. Twaalf ben ik en na de zomer ga ik naar de middelbare school. Tenminste, dat dacht ik. Maar dat blijkt dus allemaal net even anders te lopen…
– uit: ‘Boreas en de zeven zeeën‘
In ‘Boreas en de zeven zeeën‘ krijgt Boreas wel een heel bijzonder verjaardagscadeau van zijn ouders: ze gaan een jaar varen, misschien wel twee, in elk geval gaan ze de wereld rond. Boreas vindt hier van alles van: weg van zijn vrienden, school, voetbal, oom Guss, Merel… Over Merel gesproken, van haar krijgt hij ook een cadeau: een logboek om alles over de reis vast te leggen, zodat Merel alles kan lezen als ze weer terug zijn.
Over twee weken gaan ze al weg. Boreas gaat een hoop beleven en gelukkig komt Merel een paar weken mee varen. Daarna krijgt Boreas de keuze om mee terug naar Amsterdam te gaan. Zal hij dat gaan doen?
Wat vind ik van dit boek?
Laat ik heel eerlijk zijn. Dit was een van de eerste boeken die ik voor de Kinderboekenweek op mijn recensie-stapel had liggen, maar is pas als een van de laatsten aan de beurt geweest. De titel en het onderwerp spraken mij totaal niet aan. Maar… toen ik eenmaal het eerste hoofdstuk gelezen had, was ik om. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen en ben nu zelfs nieuwsgierig naar de drie (!) vervolgdelen op dit verhaal.
‘Boreas en de zeven zeeën‘ is geschreven in de ik-vorm. Hierdoor identificeer je je als lezer al snel met de hoofdpersoon. Daarnaast is er een afwisseling tussen verhaal en logboekfragmenten van Boreas. Er zit spanning in het verhaal en Mina Witteman heeft het verhaal zo geschreven dat je je in je hoofd een goed beeld bij het verhaal kunt vormen. In gedachten zag ik Boreas zo over de zee heen varen met zijn ouders en later met Merel erbij.
In het boek wordt ook nog een heel belangrijk onderwerp aangekaart. Namelijk het vinden van een vluchteling in de zee. Deze vluchteling blijkt Abbas te heten, een viertien-jarige vluchteling uit Soedan. Hij wilt graag Engeland bereiken, Boreas en zijn ouders willen hem helpen en gaan op zoek naar een oplossing. De volgende ochtend blijkt Abbas er helaas al weer vandoor te zijn.
Kinderboekenweek 2019
‘Boreas en de zeven zeeën‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.
Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.
Aan de hand van dit boek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten:
– Lees ‘Dag 58 – Malpica‘ (b;z 156-160) voor. Dit is een stuk van het verhaal van Boreas, schrijf aan de hand van dit verhaal een verslag voor in het logboek van Boreas.
– Zorg voor een kopie wereldkaart of een pagina uit een atlas. Laat de leerlingen opzoeken waar Boreas en zijn ouders varen. Bekijk welke steden daar in de buurt zijn en zoek op wat er in de buurt te doen is.
Praktische informatie
Titel: Boreas en de zeven zeeën
Auteur: Mina Witteman
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 15,50
Het boek ‘Boreas en de zeven zeeën‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
‘Boreas en de zeven zeeën‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.