Fictieboeken, Gastblogger Balou, Recensies

Borealis

Borealis

‘Neeeeeeee!’ schreeuwde Joppe. Meteen gingen de oren van de beer plat naar achteren en begon ze met haar kop te schudden. Het was alsof de temperatuur plotseling daalde tot min vijftig. Alles bevroor, Joppes bloed, zijn hart, zijn benen. Hij stond vastgenageld aan de grond.
– Uit: ‘Borealis

Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude afgelegen Borealis zijn honderdtachtig kinderen uitverkoren voor een bijzondere toekomst: zij worden opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, doet Joppe er alles aan om zijn vrijheid terug te krijgen….

Wat vind ik van dit boek?

Borealis‘ een boek dat je in één adem uitleest. Wat kan Marloes Morshuis mooi en boeiend schrijven!

Het verhaal in ‘Borealis‘ speelt zich af op Alaska. Joppe een dertienjarige, Nederlandse jongen is ontvoerd door de Trias. Hij is meegenomen naar een afgezonderde plek in de wildernis van Alaska. Joppe is een jongen die er niet in geloofd dat ze echt vast zitten op Borealis en doet er alles aan om te kunnen ontsnappen. Tijdens zijn ontsnapping met zijn huisgenootjes uit huisje 17 gebeuren de meest spannende avonturen. Het verhaal heeft veel onverwachtse wendingen. Het “normale” leven gaat door in Borealis de kinderen gaan er gewoon naar school en krijgen speciale lessen zodat zij later in staat zijn om de zondvloed te overleven. De Trias, die de kinderen hebben ontvoerd, geloven er heilig in dat er een nieuwe zondvloed komt en wil dat er kinderen zijn die sterk, slim en gezond genoeg zijn de zondvloed te overleven. 

Borealis‘ is een boek dat moeilijk weg te leggen is en je wakker schudt op het gebied van klimaatveranderingen. Het is een boek dat goed voorgelezen kan worden in groep 7 en 8. Ga dit boek snel kopen of leen hem in de bibliotheek als het weer kan!

Lesidee voor groep 7 en 8

Laat de leerlingen met elkaar het ideale eiland of dorp ontwikkelen waar ze samen een zondvloed kunnen overleven. Laat de kinderen ook bedenken wat je nodig hebt om een zondvloed te overleven.

Praktische informatie

Titel: Borealis
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Borealis‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door een van de vaste gastbloggers op jufbeau.com, Balou. Wil je meer recensies van Balou lezen? Kijk dan op deze pagina.