Prentenboeken, Recensies

Bonkie is niet blij

Bonkie is niet blij

‘Nou, ik ging bessen plukken in het bos en toen… en toen…
Toen hoorde ik Beer en Das ruziemaken.
En verderop zag ik Eekhoorn vechten met Evert het zwijntje.
En ik hoorde de familie Muis hard piepen, ze keken heel boos!’

– Uit: ‘Bonkie is niet blij

Bonkie is verdrietig. Want het lijkt wel of al zijn vriendjes ruzie met elkaar hebben. Wat is er aan de hand? Vos neemt hem mee het bos in. Komt alles weer goed?

Wat vind ik van dit boek?

Bonkie is niet blij‘ is een prentenboek waarin de thema’s vriendschap en gevoelens centraal staan. Bonkie is verdrietig want al zijn vrienden hebben ruzie met elkaar. Gelukkig is Vos daar en die gaat samen met Bonkie naar hun vrienden toe om te kijken of ze kunnen helpen. Daar komen ze aan bij Beer en Das en zij lopen tegen elkaar op te scheppen wie de mooiste vacht heeft. Bonkie komt tot de conclusie dat als je al zo lang vrienden bent, je daar toch helemaal geen ruzie over hoeft te maken. Das en Beer geven Bonkie gelijk en al snel gaan ze met zijn allen op pad langs de andere vrienden van Bonkie. Onderweg lossen ze allerlei problemen op die zijn veroorzaakt door de ruzie van Das en Beer.

Naast dat ik erg te spreken ben over de boodschap die ‘Bonkie is niet blij‘ uitdraagt, hebben de illustraties ook mijn hart gewonnen. Er wordt in dit boek gebruik gemaakt van paginavullende illustraties waarop er niet té veel gebeurd. Hierdoor leiden de illustraties de (voor)lezer en de luisteraar(s) niet af. De illustraties en de tekst vormen één geheel; op de illustraties wordt uitgebeeld wat er in het verhaal gebeurd.

Gezien de vele gebeurtenissen in het verhaal zou ik aanraden dit boek voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Om ‘Bonkie is niet blij‘ aan jongere kinderen voor te lezen zou ik als voorlezer het verhaal versimpelen en sommige details weglaten.

Een leuke (en lekkere) extra bij ‘Bonkie is niet blij‘ is het recept van de Vlekjeskoekjes van Bonkie die achterin het boek te vinden is. In dit boek komen deze koekjes namelijk voor. Het is ontzettend leuk om na afloop van dit boek samen met uw zoon/dochter/leerlingen deze koekjes te bakken.

Praktische informatie

Titel: Bonkie is niet blij
Auteur en illustrator: Gitte Spee
Uitgever: Leopold, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Bonkie is niet blij‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, onderdeel van WPG Media, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.