Kartonboeken, Prentenboeken, Recensies

Boer Boris start de motor!

Boer Boris start de motor!!

Vooruit, pas op, maak baan!
Boer Boris komt eraan!

– Uit: ‘Boer Boris start de motor!

Voor het werk op de boerderij heeft Boer Boris machines nodig: de tractor, de appelplukmachine, de maaimachine en nog veel meer werktuigen. Toe maar, Boer Boris, start de motor!

Boer Boris start de motor!‘ is een kartonboek in de boekenreeks over Boer Boris. Ben je benieuwd naar meer Boer Boris-boeken? Kijk dan eens op deze pagina.

Wat vind ik van dit boek?

Met ‘Boer Boris start de motor!‘ hebben Ted van Lieshout en Philip Hopman er weer een mooie titel bij in de Boer Boris-reeks. Wat ik erg leuk vind, is dat deze uitgave zich meer richt op de jongere lezer. Er is namelijk gekozen voor een kartonboek met uitklappagina’s. Dit zorgt ervoor dat peuters dit boek al snel zullen pakken om zelf door te bladeren. De kartonnen pagina’s zorgen ervoor dat dit boek minder kwetsbaar is en dus vaak gelezen kan worden door jonge kinderen. Ook de uitklappagina’s zullen keer op keer voor verbazing zorgen en ik merk nu al aan mijn dochtertje (14 maanden) dat het uitklappen van de pagina’s erg interessant is!

Net als de prentenboeken van Boer Boris is ook dit boek op rijm geschreven. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende rijmschema’s: de ene keer rijmen twee achtereenvolgende zinnen met elkaar, een pagina later is dat weer anders. Ik kan mij goed voorstellen dat kinderen de rijmende zinnen na een aantal keer voorlezen goed weten af te maken.

Ik benoemde net al dat dit boek zich meer richt op kinderen in de peuterleeftijd. Dat is, naast de kartonnen pagina’s, te merken aan de tekst op de pagina’s. In de ‘normale’ Boer Boris-boeken staat er vrij veel tekst op de pagina’s. In dit boek staan er maximaal vier regels tekst op een pagina. Hierbij wordt er goed ingespeeld op de spanningsboog van de doelgroep.

Voor de échte Boer Boris-kenner, zal dit boek een feest der herkenning zijn. Alle voertuigen die in dit boek staan, zijn namelijk ook al in eerdere boeken van Boer Boris te vinden. Zo vind je de boot uit ‘Boer Boris gaat naar de markt‘ en de hijskraan uit ‘Boer Boris, een paard voor Sinterklaas‘ terug in deze uitgave.

Praktische informatie

Titel: Boer Boris start de motor
Auteur: Ted van Lieshout
Illustrator: Philip Hopman
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,99

Het boek ‘Boer Boris start de motor!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.