Fictieboeken, Gastblogger Balou, Recensies

Betrapt

Betrapt
Caja Cazemir
Zwijsen

‘’Hé, Mees, heb je een aansteker?’ Natuurlijk heeft hij geen aansteker, en ook geen lucifers. Hij kijkt zijn nieuwe vrienden aan. In de hand van Sander liggen een paar rotjes. In Brams hand ligt een aansteker. ‘Maar wij wel,’ zegt Bram. ‘Gevonden,’ vult Sander aan en hij steekt zijn hand in zijn jaszak. ‘Net als dit.’ Nu haalt Sander een paar vuurpijlen tevoorschijn. Mees gelooft niet dat hij die zomaar gevonden heeft, maar dat maakt niet uit.’ 
– Uit: ‘Betrapt

Bij Mees thuis hebben ze weinig geld. En zijn moeder is vaak ziek. Maar dat hoeft niemand te weten, het gaat prima, hoor! 
Zijn buurmeisje hoeft dus echt niet te helpen. Op straat raakt Mees bevriend met een paar oudere jongens. Ze doen spannende dingen, zoals spullen jatte, vuurtje stoken. Maar dan worden ze betrapt… 

Wat vind ik van dit boek?

Wat een fijn, makkelijk en leuk boek heeft Caja Cazemier weer geschreven. ‘Betrapt‘ gaat over Mees. Hij woont samen met zijn moeder. Helaas hebben zij niet veel geld. Moeder werkt veel maar heeft veel zorgen en daardoor is zij vaak ziek. Mees zorgt veel voor zichzelf, alleen is er niet altijd te eten. Mees komt in aanraking met “verkeerde” vrienden. Het is een spannend en ontroerend boek.  

Het thema van het boek is iets wat veel speelt in de bovenbouw van het basisonderwijs: kennismaken met verkeerde vriendjes. Steeds meer kinderen leven in situatie waar ouders het moeilijk hebben om rond te komen. Door leerlingen dit boek te laten lezen in groep 6,7 of 8 maken zij op een makkelijke manier kennis met deze onderwerpen. 

Het boek ‘Betrapt‘ komt uit de serie die Zwijsen heeft gemaakt speciaal voor kinderen die lezen niet leuk vinden of moeite hebben met lezen. Je merkt dit aan het lettertype, minder tekst op een bladzijde en plaatjes die de tekst ondersteunen. Tevens worden de moeilijke woorden uitgelegd in kleine tekstvakjes. Hierdoor kunnen de leerlingen moeilijke woorden en/of begrippen uit het boek beter begrijpen. 

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina

Lesidee bij ‘Betrapt’

Na het lezen van dit boekt zou ik de politie of bureau halt vragen om uitleg te komen geven. Wat gebeurt er als je iets steelt? Wat gebeurt er als je vuurwerk afsteekt op momenten dat dit niet mag. Ga met de klas en de politie of bureau halt in gesprek.  

Praktische informatie

Titel: Betrapt
Auteur: Caja Cazemier
Illustrator: Natascha Fresch
Uitgever: Zwijsen, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,99

Het boek ‘Betrapt‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.