Fictieboeken, Recensies

Bestemming onbekend

Bestemming onbekend

(KBW 2019 – Kerntitel groep 7/8)

De trein waar ik in zit heeft zestien rijtuigen. Er is één locomotief, die er heel anders uitziet dan in boeken of films, en er zijn rijtuigen met bedden voor de rijke mensen en rijtuigen waar de rest op hun stoel slaapt. En er is een restauratierijtuig en een rustig rijtuig met ramen tot in het plafond, waar gelukkige mensen die een reisje maken dromen over de mooie dingen die ze te wachten staan, en waar meisjes van wie het leven overhoop is gehaald moedeloos naar het voorbijglijdende landschap staren.
– uit: ‘Bestemming onbekend

Bestemming onbekend‘ gaat over Rider. Rider woont in Palm Springs, Californië. Hier woont zij met haar oma. Op een dag komt oma te overlijden en door jeugdzorg wordt ze op de trein naar Chicago gezet. Daar woont een oom die ze niet kent en die nu voor haar moet gaan zorgen. Tijdens de treinreis wordt Rider begeleid door Dorothea. In de rest van het boek lees je hoe de treinreis van Rider verloopt. Je leest hoe ze op de eerste dag al haar zakgeld al op maakt en hoe ze contact maakt met haar medereizigers.

Wat vind ik van dit boek?

Een lange reis maken met de trein, voor sommigen klinkt dit als bekend terrein en voor anderen is dit een ver-van-mijn-bed-show. Ik val onder die tweede categorie. De langste treinreis die ik ooit maakte, was een retourtje Rotterdam-Parijs.

De situatie waarin Rider verkeert zal voor een aantal kinderen herkenbaar zijn. Het bijzondere aan ‘Bestemming onbekend‘ is dat je zo in het verhaal gezogen wordt en je inleeft in Rider. Dit komt in eerste plaats doordat het boek vanuit het ik-perspectief geschreven is en de gevoelens van Rider heel goed duidelijk worden gemaakt in het verhaal.

Aanvankelijk weet je als lezer niet veel over het leven van Rider. Het boek begint namelijk gelijk met de mededeling dat haar oma is overleden en naar haar oom in Chicago moet. Later in het boek kom je door de verschillende flashbacks meer te weten over wat Rider allemaal in haar leven mee heeft gemaakt. En eerlijk is eerlijk, dat is niet niks voor een meisje van een jaar of dertien.

Bestemming onbekend‘ staat op de lijst als kerntitel voor groep 7 en 8. Persoonlijk zou ik er voor kiezen om dit boek pas voor te lezen in groep 8 en voor groep 7 een ander boek te kiezen. De gebeurtenissen die in het verhaal beschreven worden, kunnen voor kinderen van 10 jaar nog best heftig zijn. Als ik dit boek voor zou lezen in groep 8, kies ik er wel voor om na de heftigere stukken even met de kinderen in gesprek te gaan.

Kinderboekenweek 2019

Bestemming onbekend‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
De titel van het boek is ‘Bestemming onbekend‘. Is deze titel letterlijk gekozen of figuurlijk? Deze vraag zou ik de leerlingen stellen na het voorlezen van (een deel van) het boek.
– Naar welke onbekende bestemming zou de leerling wel graag naar toe willen reizen? Hoe zou hij/zij dat dan doen? Met welk vervoersmiddel? Waarom naar die bestemming? Hier kan je met de kinderen in gesprek over gaan, een mindamp maken en vervolgens een verhaal laten schrijven of typen op bijvoorbeeld een computer.

Praktische informatie

Titel: Bestemming onbekend
Auteur: Paul Mosier (vertaald door Lydia Meeder)
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: € 14,95

Bestemming onbekend‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.