Fictieboeken, Recensies

Becky Breinstein – Het Ravijn van Nietzsche

Becky Breinstein - Het ravijn van Nietzche

‘Oké,’ zei Snorrie. ‘Genoeg gekibbeld. Ter zake. Ik heb jou opgezocht, omdat jij de enige filosoof van Domdorp bent. Ik denk dat jij me kunt helpen.’
‘Helpen waarmee?!’ vroeg ik.
‘Met het terugvinden van de GROTE GEZONDHEID!’
– Uit: ‘Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche

Becky Breinstein is de slimste van Domdorp. Maar ze schrikt wakker van nachtmerries. Haar vader draait door en slikt de hele dag Tosti-pillen. Dan ontmoet ze Snorrie, die zegt dat hij ‘de herhaling van Nietzsche’ is.

Becky en haar vrienden gaan met Snorrie de bergen in, om een geheime formule te zoeken waarmee iedereen gezond kan worden. Maar al snel blijkt dat ze niet de enigen zijn. Ze moeten het opnemen tegen een mysterieuze vijand. En hoe komen ze voorbij de Vuurhond?

Wat vind ik van dit boek?

“‘Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche‘ is weer zo’n typische graphic novel. Veel tekeningen en een hoop tekst waarin eigenlijk niks wordt gezegd.” Dat was mijn gedachte toen ik het persbericht van dit boek voorbij zag komen.
Toen mijn collega en tevens specialist hoogbegaafdheid in de school aan mij vroeg of ik de boeken van Becky Breinstein kende, werd ik toch benieuwd naar dit boek en vroeg ik het recensie-exemplaar aan.
Laat ik maar meteen beginnen met mijn eerste gedachte bijstellen. Na het lezen van ‘Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche‘ kan ik zeggen dat dit boek meer is dan een simpele graphic novel, maar het duurde wel even voor ik daarachter was.

Marc van Dijk en Sander ter Steege willen met de boeken van Becky Breinstein filosofen van vroeger onder de aandacht brengen en ze de bekendheid geven die ze verdienen. In het eerste boek stond Socrates op de voorgrond, in dit boek is dat de filosoof Nietzsche. Hiermee vragen deze boeken wel een specifiekere doelgroep, want ik denk niet dat alle lezers de grappen die in het boek staan zomaar zullen begrijpen en het avontuur dat Becky en haar vrienden beleven is ook behoorlijk bijzonder.

In het verhaal krijg je tussen de regels door een hoop informatie over de gedachtes van Nietzsche, maar na het lezen van de laatste pagina’s in het boek wist ik eigenlijk pas precies wie Nietzsche nou was en waar hij bekend om staat. Een fijne toevoeging vond ik dan ook de verwijzingen naar pagina’s in het boek waar je zijn gedachtes en opvattingen terug kon vinden. Wat mij betreft hadden dit de beginpagina’s in het boek mogen zijn. Na het lezen van deze pagina’s ben ik namelijk nogmaals het boek gaan lezen en toen zat ik direct in het verhaal en vielen er een hoop puzzelstukjes op zijn plaats.

Nu ik mijn recensie zo teruglees, kan je wel stellen dat het een kritische recensie is. Maar ik wil jullie wel meegeven dat dit boek goed gebruikt kan worden om kinderen kennis te laten maken met de filosofen die onze wereld rijk is (geweest). De boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar oud.

Praktische informatie

Titel: Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche
Auteurs en illustraties: Marc van Dijk & Sander ter Steege
Uitgever: Ten Have, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ten Have, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.