Prentenboeken, Recensies

Balotje op vakantie

Balotje op vakantie

Balotje gaat op vakantie. Met de auto naar een ander land. Balotje kijkt uit het raam. Naar de auto’s en de mensen. ‘Papa?’ vraagt ze. ‘Is er in dat andere land wel een vriend voor mij ?’ ‘Een vriend?’ vraagt papa. ‘Ja,’ zegt Balotje. ‘Iemand om mee te spelen.’ ‘Natuurlijk is daar een vriend,’ zegt papa. ‘Overal kun je vrienden maken!’
– Uit: ‘Balotje op vakantie

In het boekje ‘Balotje op vakantie‘ gaat Balotje samen met haar ouders op vakantie. Maar Balotje maakt zich zorgen: zal zij in het andere land wel vrienden hebben? Als ze op de snelweg in de file staan en Balotje heel nodig moet plassen, maken ze een tussenstop langs de snelweg. Hier komt Balotje een jongen tegen diemet haar praat, maar zij kan hem helemaal niet verstaan. Toch snapt ze wat deze jongen bedoelt en samen spelen, lachen en eten ze wat. Daarna gaan Balotje en haar ouders weer verder reizen. Zal Balotje op de plaats van bestemming ook nieuwe vrienden maken?

Wat vind ik van dit boek?

Balotje op vakantie‘ is een prachtig boekje. Auteur Yvonne Jagtenberg heeft het verhaal geschreven in korte zinnen, zonder moeilijke woorden. De ilustraties die zij heeft gemaakt, zijn gemaakt met wasco. Dit geeft de illustraties een heel zachte uitstraling. De illustraties ondersteunen het verhaal en de gevoelens die hierin voorkomen.

Ik raad aan om dit boekje voor te lezen rondom de vakantieperiode. De situatie zal voor ieder kind herkenbaar zijn. Je gaat met je ouders op vakantie naar een vreemd land, naar een plek waar je niemand kent. Zal je daar wel iemand vinden om mee te spelen? En iemand met wie je kan praten en lachen? ‘Balotje op vakantie‘ geeft de kinderen vertrouwen in dit proces.

Schrijfster en illustrator Yvonne Jagtenberg ontmoette ik een jaar geleden op ‘Pabo Leest!‘. Hier sprak ik met haar over voorlezen in de klas.
Dit jaar won Yvonne Jagtenberg de gouden penseel voor het boek ‘Mijn wonderlijke oom‘.

Praktische informatie

Titel: Balotje op vakantie
Auteur & illustrator: Yvonne Jagtenberg
Uitgever: Rubinstein
Prijs: € 7,99

Het boek ‘Balotje op vakantie‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.