Baas van de wereld
Gastblogger Britt, Recensies

Baas van de wereld

Baas van de wereld

’Je riep me toch?’ zei de man. ‘Ik?’ Ivo keek naar Mila, die haar schouders ophaalde. ‘Ja’ zei de man op serieuze toon. ‘Ik dacht tenminste dat ik je ‘’de baas van de wereld’’ hoorde roepen.’ ‘Dat klopt,’ zei Ivo. De man knikte. ‘En die baas van de wereld, dat ben ik’.
– Uit: ‘Baas van de wereld

Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn. Dat baas niet zomaar een vieze zwerver is, begint ze te dagen als ze – achtervolgd door politie – wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen. Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden. Zal het goed komen met de wereld? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt?

Wat vind ik van dit boek?

Wanneer je start met lezen in Baas van de wereld word je direct in het verhaal gezogen. Je maakt in een vlot tempo kennis met de praatgrage Ivo en zijn wat stille vriendin Mila. De jonge lezers zullen veel herkenning vinden in de karakters. Ivo moppert omdat hij strafwerk heeft gekregen en hij vindt dat zijn ouders nooit naar hem luisteren. Mila is het stille meisje, andere kinderen vinden haar soms maar eng of raar omdat ze heel indringend kan kijken.

In Baas van de wereld lees je over de dingen in de wereld die nog niet goed gaan. De boodschap van het verhaal is dat kleine positieve acties van één persoon op langere termijn grote veranderingen in gang kunnen zetten. Een prachtige boodschap die we aan alle kinderen door mogen geven, als je het mij vraagt! Het verhaal is spannend, verdrietig en grappig tegelijk. Hier en daar zijn er wat open eindjes die tot de fantasie van de lezer spreken. Een kracht van schrijver Pieter van Koolwijk is dat hij de personages uit het verhaal beeldend en gedetailleerd beschrijft, zonder een oordeel te geven. Ook bevat het boek gekleurde, geestige illustraties van Elly Hees.

Bij Baas van de wereld is ook een mooie lesbrief gemaakt, die je kan vinden op de website van Lemniscaat. Ik zou dit boek aanraden als zelfleesboek of voorleesboek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Praktische informatie

Titel: Baas van de wereld
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Elly Hees
Uitgever: Lemniscaat, klik hier voor meer informatie, een leesfragment en lessuggesties
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Baas van de wereld‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina