Non-fictie boeken, Recensies

Auto’s, treinen & vliegtuigen

Auto's, treinen & vliegtuigen

(KBW 2019 – Kerntitel groep 7/8)

Dit boek staat bomvol vaar- en voertuigen waarmee we steeds verder, sneller en eenvoudiger konden gaan reizen. Veel ervan hebben ons leven veranderd, zoals hoe en waar we werken en wonen.
– uit: ‘Auto’s, treinen & vliegtuigen

Auto’s, treinen & vliegtuigen‘ is een encyclopedie waar alle vaar- en voertuigen in staan. Er wordt in dit boek stilgestaan bij vaar- en voertuigen op het land, in het water en in de lucht. Allereerst begint de encyclopedie met een aantal tijdlijnen over vervoer op de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. Daarna worden alle soorten voertuigen besproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van foto’s en tekst. Achterin het boek staat nog het register. Hierin zijn alle voertuigen opgenomen welke in de encyclopedie te vinden zijn.

Wat vind ik van dit boek?

Ik vind ‘Auto’s, treinen & vliegtuigen‘ een heel duidelijke encyclopedie. Er wordt heel uitgebreid bij alle voertuigen stilgestaan. Bijvoorbeeld bij ‘de fiets’ wordt er niet alleen maar informatie over de fiets gegeven, maar ook informatie over pedaalkracht, snelle fietsen, speciale fietsen, aparte fietsen en mountainbikes. Daarnaast wordt de informatie heel duidelijk beschreven in de tekst. Een groot pluspunt vind ik de woordenlijst die achter in het boek te vinden is. Hierin staat een beknopte uitleg van moeilijke woorden die lezers tegen kunnen komen.

Kinderboekenweek 2019

Auto’s, treinen & vliegtuigen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Laat leerlingen in groepjes een kleine presentatie voorbereiden over één van de voertuigen, de informatie uit het boek moet hierin aan bod komen.
Om het begrijpend lezen te oefenen kan je leerlingen zelf vragen laten bedenken bij de verschillende stukjes tekst. Deze vragen stellen zij dan aan een klasgenoot en deze moet dan het antwoord in de tekst terug kunnen vinden.
Om het werken met een register te oefenen kan je aan een leerling vragen om op te zoeken waar informatie staat over Ferrari, vliegtuigen of een van de andere woorden uit het register.

Praktische informatie

Titel: Auto’s, treinen & vliegtuigen. De encyclopedie van alle vaar- en voertuigen
Auteur: Clive Gifford
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 20,99

Het boek ‘Auto’s, treinen & vliegtuigen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Auto’s, treinen & vliegtuigen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.