Prentenboeken, Recensies

Anders

Cover: Anders - Sam Loman

Anders kan niet zonder lijstjes, tegen harde geluiden, zijn legoblokje voelt veilig, blauw geeft rust en heeft een ASS hulphond. Anders is een beetje anders dan anders, of toch niet?
– Uit: ‘Anders

Anders‘ is een beetje anders dan de andere kinderen. Anders heeft autisme. In het boek wordt verteld waarom Anders anders is dan de meeste kinderen. Dit wordt gedaan zonder dat er specifiek nadruk wordt gelegd op de term ‘autisme’. In het begin van het boek wordt verteld dat Anders autisme heeft, daarna wordt deze term niet meer gebruikt. Wel wordt er verteld wat Anders dan zo anders maakt dan andere kinderen. Op een hele mooie manier worden in woord en beeld de opvallendheden van iemand met autisme besproken.

Het boek gaat over anders zijn en dat anders zijn heel gewoon is. Dat begint al zodra je het boek openslaat. Op de schutbladen van het boek staan allemaal mensen afgebeeld die anders zijn: iemand met eczeem, astma, ADHD, een spierziekte, een kleine neus, blond haar, reuma, diabetes en met nog een paar andere specifieke eigenschappen. Ook is er ruimte om jezelf te tekenen en te vertellen wat jij hebt.

Dit boek is erg geschikt om te gebruiken in de klas, maar ook bij gezinnen thuis is het een aanrader. Het laat kinderen ervaren dat het heel gewoon is om anders te zijn dan anderen. Dat maakt jou uniek en het is maar goed ook dat iedereen uniek is. Anders is de wereld zo saai. Ik vind dit een hele mooie gedachte om aan kinderen mee te geven.

Praktische informatie

Titel: Anders
Auteur: Sam Loman
Uitgeverij: van Goor
Prijs: 13,99

Het boek ‘Anders‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Goor, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Dit boek gaat over een Anders, een jongen met autisme. Wil je meer boeken lezen over anders zijn? Kijk dan eens naar mijn recensie van De Goudvisjongen.