Prentenboeken, Recensies

Anansi de spin sterker dan olifant

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Anansi de spin sterker dan olifant

‘Pfff, waarom zijn het altijd de hoogste bomen die de lekkerste bananen hebben?’ zucht Anansi.
– Uit: ‘Anansi de spin sterker dan Olifant

Anansi heeft de lekkerste banaantjes ooit in een boom zien hangen. Hij klimt helemaal naar boven en dan… worden ze zo onder zijn neus weggekaapt door de sterke, grote Olifant. Anansi kan het niet laten, hij daagt haar uit voor een potje touwtrekken. De winnaar krijgt lekker fruit. Daar zegt Olifant geen nee tegen, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft natuurlijk alweer een slim plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten.

Wat vind ik van dit boek?

Anansi de spin is de hoofdpersoon in tal van West Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven. In de tijd van slavernij en kolonialisme kwamen de verhalen van Anansi de spin mee met de mensen die tot slaaf waren gemaakt. Ze moesten alles achterlaten, maar namen de verhalen mee. Anansi de spin is zeer bekend en populair in o.a. Suriname, de Antillen, Jamaica en het Zuiden van de VS.

Bron: website Anansi de spin

Anansi de spin sterker dan Olifant‘ is een vrolijk gekleurd prentenboek waar een mooie boodschap in verwerkt zit: ook al ben je klein en niet zo sterk, toch kan je je doel bereiken door slim te zijn en samen te werken met de mensen om je heen.

De illustraties in het boek zetten een prettige sfeer neer. Door de illustraties weet je dat je niet in Nederland bent, maar in een warm land. Het kleurgebruik heeft hier een heel groot aandeel in. Daarnaast zijn er een hoop emoties af te lezen aan de gezichten van de dieren die in dit verhaal voorkomen. Hierdoor is het verhaal ook goed te volgen voor kinderen die nog niet zo’n grote woordenschat hebben.

‘Anansi de spin sterker dan olifant’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Anansi de spin sterker dan olifant‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 1/2, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 3 en 4 én ik denk zelfs dat dit boek ook geschikt is voor de oudste peuters van het kinderdagverblijf.

  • In dit filmpje vertelt auteur Iven Cudogham meer over ‘Anansi de spin sterker dan olifant’
  • Via deze link kun je je gegevens invullen en dan kom je op een beveiligde webpagina waar je een werkboekje kunt downloaden bij dit boek. Ook vind je hier een docentenhandleiding en powerpointpresenaties die je ter ondersteuning van je lessen op het digibord kan tonen.
  • Marie-Jose schreef voor Kinderboekenjuf.nl een uitgebreide recensie bij dit boek met daarbij een mini-leesles

Praktische informatie

Titel: Anansi de spin sterker dan Olifant
Auteur: Iven Codugham
Illustrator: Molybyrd Studio
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Anansi de spin sterker dan Olifant‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Anansi de spin sterker dan olifant”

Reacties zijn gesloten.