Kartonboeken, Recensies

Alles heeft een kleur

Alles heeft een kleur

Kleuren, kleuren, kleuren.
Oh, wat zijn het er veel!
De wereld zit er vol mee,
rood en groen en geel.
– Uit: ‘Alles heeft een kleur

Welkom in de kleurrijke wereld van Fiep Westendorp. Een kijk- en voorleesboek met versjes vrolijke illustraties en een eerste kennismaking met de kleurenleer. Van roze muisjes, blauwe golven tot zwarte katten. Maar… is zwart wel een kleur?

Wat vind ik van dit boek?

In het boek ‘Alles heeft een kleur‘ wordt de lezer meegenomen op reis in de wonderlijke wereld van kleur. Het kartonboek is van een redelijk groot formaat en bevat genoeg om naar te kijken. Op elke pagina staat meerdere prenten in de bekende Fiep Westendorp-stijl. Na de eerste, inleidende pagina volgen er een aantal pagina’s met informatie over kleuren. Hierin komen begrippen als primaire kleuren, secundaire kleuren en complementaire kleuren. Vervolgens komt er per twee pagina’s een kleur centraal te staan. Hierbij worden de pagina’s gevuld met illustraties in de desbetreffende kleur en staat er bij elke kleur een toepasselijk versje.

Alles heeft een kleur‘ is voor een brede doelgroep kinderen in te zetten. Je kunt dit kijk- en voorleesboek al gebruiken bij kinderen vanaf 4 jaar. Al zal daar de informatie over de primaire kleuren en dergelijke nog wat moeilijk zijn. In de hogere groepen van de basisschool kunnen deze pagina’s zeker gebruikt worden om uit te leggen hoe ons kleurenstelsel in elkaar zit.

Bij ‘Alles heeft een kleur‘ is ook een lesbrief ontworpen met daarin vier activiteiten om uit te voeren in de onderwijspraktijk. Deze activiteiten beslaan allemaal een ander deel van het curriculum: fijne motoriek. creatieve oriëntatie, taal- en spraakontwikkeling en oriëntatie op jezelf en de wereld. Daarnaast zijn er ook nog eens vijf kleurplaten beschikbaar.

Het moge duidelijk zijn dat ik dit boek een aanrader vind om in te zetten in de klas. Daarnaast is dit boek ook geschikt om thuis te gebruiken en naar te kijken en voor te lezen samen met uw (klein)kind.

Alles heeft een kleur‘ is een kartonboek en kunnen jonge kinderen al snel gemakkelijk zelf doorbladeren. Ben je op zoek naar meer kartonboeken? Kijk dan eens op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Alles heeft een kleur
Auteur en illustrator: Fiep Westendorp
Uitgever: Volt
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Alles heeft een kleur‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Volt, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.