Fictieboeken, Recensies

Alleen Beer mocht mee

Alleen Beer mocht mee

‘Ik heb gehoord dat er ook in dit deel van de wereld oorlog is uitgebroken,’ begon haar vader zacht. ‘De Japanners hebben vorige maand de Amerikaanse vloot tot zinken gebracht en gaan nu ook Indië aanvallen.’
Trudi keek haar vader onzeker aan. ‘Bedoelt u dat er echt oorlog komt? Net zo’n oorlog als bij opa en oma in Holland?’

– Uit: ‘Alleen Beer mocht mee

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en van de ene op de andere dag verandert alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen.

Op een dag wordt Trudi’s vader gearresteerd en niet lang daarna wordt de rest van het gezin gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk…

Wil je meer boeken lezen over de oorlog? Kijk dan ook eens naar deze boeken.

Wat vind ik van dit boek?

Alleen Beer mocht mee‘ is een boek in kindertaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Deze oorlogsverhalen horen kinderen te weinig. Op school leren ze hoe het er in Nederland aan toe gaat, maar in de geschiedenisboeken wordt nauwelijks iets gezegd over de situatie in Nederlands-Indië.
Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Trudi, een kind, geschreven. Dit maakt het voor de lezers makkelijker om zich te identificeren met de hoofdpersoon. Hierdoor, en vanwege het feit dat het over de oorlog gaat, zal het verhaal kinderen zeker aanspreken.

Wat ik soms wat lastiger vond tijdens het lezen van dit boek is dat er af en toe Indonesische woorden in het verhaal stonden. Hierdoor moest ik achterin op zoek naar de betekenis van het woord, wat mij eigenlijk uit het lezen van het verhaal haalde. Het pluspunt van het gebruik van de Indonesische woorden is dat er echt een sfeer gecreëerd wordt dat het verhaal zich in het buitenland afspeelt.

Praktische informatie

Titel: Alleen Beer mocht mee
Auteur: Vivian den Hollander
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 13,99

Het boek ‘Alleen Beer mocht mee‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.