Fictieboeken, Recensies

Alle hens aan dek

(KBW 2019 – Kerntitel groep 3/4)

Alle hens aan dek

Wat ik wil worden en waarom schrijft hij op zijn blaadje.
En dan met grote, slordige letters het woord Piraat.
– uit: ‘Alle hens aan dek

Peter-Paul woont samen met zijn vader in een huis met een grote tuin. De oppas zorgt ervoor dat het binnen netjes blijft en ze past ook een beetje op Peter-Paul. Op school moet Peter-Paul een opstel schrijven over wat hij later wil worden en waarom. Hij schrijft op dat hij piraat wilt worden en heeft daar een hoop goede redenen voor. Zijn opstel stopt hij in een flesje en gooit het in de vaart. Wat hij niet verwachtte, was dat hij antwoord kreeg van Kapitein K. Krauw van de Draculus Drie. Diezelfde avond nog wordt Peter-Paul om drieëntwintig uur drieëntwintig bij het bruggetje opgehaald. Vanaf dat moment gaat Peter-Paul door het leven als piraat PéPé. Hoe zal het hem vergaan als leerling-piraat? En komt hij ooit nog thuis?

Wat vind ik van het boek?

Alle hens aan dek‘ is een boek dat geschikt is voor zowel jongens als meisjes. Het boek kan gebruikt worden als voorleesboek voor kinderen van alle leeftijden. Daarnaast is ‘Alle hens aan dek‘ ook in te zetten als zelfleesboek. Om kinderen het boek zelf te laten lezen, raad ik aan dat ze minimaal zes jaar zijn en beschikken over een redelijke leesvaardigheid. Pas wanneer een kind een leesvaardigheid van eind groep 4 niveau beheerst, zal deze het boek zelf kunnen lezen. Het boek bevat namelijk veel tekst met soms best wat lastige woorden.
Het onderwerp van ‘Alle hens aan dek‘ vind ik zeker geschikt voor kinderen in de leeftijd vanaf groep drie. Mijn ervaring is dat de kinderen dan erg geboeid zijn over piraten dat soort verhalen heel interessant en leuk om naar te luisteren vinden.

Kinderboekenweek 2019

Alle hens aan dek‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van het prentenboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek geschikt lijken:
Zorg dat er allemaal kosteloos materiaal beschikbaar is (wc-rollen, lege drinkpakken, doppen, touw, et cetera). Geef de leerlingen de opdracht om met deze materialen een piratenboot te maken. Later kunnen ze deze verven en/of met papier beplakken.
In het boek schrijft Peter-Paul een opstel over wat hij later wilt worden en waarom. Na het voorlezen van deze passage (blz. 13 t/m 16) kun je de leerlingen met dezelfde opdracht aan het schrijven zetten. Deze opdracht kun je aanpassen aan de schrijfvaardigheid van de leerlingen.

Praktische informatie

Titel: Alle hens aan dek
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Joanne Lew-Vriethoff
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Alle hens aan dek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Alle hens aan dek‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.