Fictieboeken, Recensies

Alice in Wiskunde Wonderland

‘Die misselijke wiskunde! Waarom moet ik zwoegen op die stomme sommen, terwijl ik veel liever wil spelen of een spannend boek lezen?’ vroeg ze zich hardop af. ‘Wiskunde, daar heb je niks aan!’

Vlak na deze uitspraak van Alice komt er een vreemd figuur tevoorschijn. Dit figuur blijkt Lewis Carroll te zijn en hij gaat Alice op een leuke, verhalende manier leren wat wiskunde is. Lewis neemt Alice mee naar Wiskunde Wonderland, op deze plek komt wiskunde écht tot leven. Tijdens de tocht door Wiskunde Wonderland leert Alice over: het ontstaan van getallen, priemgetallen, de zeef van Eratosthenes, de tafels van vermenigvuldiging, de even en oneven getallen, breuken, magische vierkanten en nog véél meer.

Wat vind ik van dit boek?
Als reken- en wiskundeliefhebster was ik erg benieuwd naar dit boek. Ik vond het erg leuk om op een verhalende manier naar rekenonderwerpen te kijken. Er staan echt leerzame onderwerpen in en het is allemaal heel interessant. Maar soms vond ik het verhaal lastig te begrijpen, er werden namelijk best wat moeilijke woorden gebruikt en sommige stukken moest ik wel twee of drie keer lezen voor ik ze goed begreep. Hierdoor denk ik ook dat kinderen in de basisschool dit boek niet zo heel leuk zullen vinden. Als ik kijk op de website van de uitgeverij staat daar dat dit boek geschikt is voor kinderen van tien tot twaalf jaar. Met de leeservaring die ik met dit boek heb, denk ik dat dit boek wat meer geschikt is voor kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten. De wiskundetermen die aan bod komen in de verhalen doen namelijk niet onder aan het wiskunde-onderwijs op het voorgezet onderwijs. Ik vind wel dat elke leerkracht in het basisonderwijs en de wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs dit boek moeten lezen. Er wordt namelijk wel op een hele andere manier naar het rekenen/wiskunde gekeken en er wellicht biedt dat een andere manier op het kijken naar en het uitleggen van rekenonderwerpen.

Dit boek is oorspronkelijk in het Italiaans uitgebracht. In opdracht van Uitgeverij Lannoo is dit boek vertaald. Ik heb dit boek gekocht bij kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein in het centrum van Rotterdam.

Titel: Alice in Wiskunde Wonderland
Schrijver: Carlo Frabetti (vertaald door: Lies Lavrijsen)
Illustrator: Wendy Panders
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
Prijs: € 17,99