Fictieboeken, Recensies

Aladdin

Aladdin

Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkije. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig. Hij loopt krom van ellende. Hij haat de zon die op hem schijnt. In zijn hoofd, dat was gemaakt voor mooie dromen, kruipen duiveltjes uit hun ei.
– Uit: ‘Aladdin

In het Topkapipaleis vindt Aladdin een stoffige oude fles. Wanneer hij het vuil wegveegt om het etiket te kunnen lezen, knalt de kruk uit de hals van de fles…

Wat vind ik van dit boek?

Auteur Sjoerd Kuyper heeft de beroemde vertelling over Aladdin en de wonderlamp flink gemoderniseerd. Het verhaal in ‘Aladdin‘ is opgedeeld in 18 hoofdstukken van één pagina lang. Dit maakt het verhaal erg geschikt om voor te lezen, omdat je na elk hoofdstuk zou kunnen stoppen om op een later moment verder te gaan. Daarnaast zorgen deze korte hoofdstukken er ook voor dat dit boek toegankelijk wordt voor kinderen die niet zo van lezen houden.

Binnen dit boek wordt er niet gebruik gemaakt van één illustrator, maar van maarliefst twintig verschillende, vooraanstaande kinderboekillustratoren. Elk van deze illustratoren heeft zijn eigen stijl in de illustraties verwerkt. Door al deze verschillende stijlen zouden de illustraties heel rommelig kunnen ogen, maar dat is in ‘Aladdin‘ niet het geval. Door de overeenkomst in kleurpaletten binnen de illustraties vormen al deze illustraties in dit boek tóch een geheel. De illustraties stralen de warme, Oosterse sferen uit die bij de avonturen van ‘Aladdin‘ horen.

Zoals ik eerder in mijn recensie al schreef is dit boek geschikt als voorleesboek en als boek om zelfstandig te lezen. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik dit boek zou voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Als boek om zelfstandig te lezen zou ik ook deze leeftijd aanraden, dit omdat er een relatief klein lettertype wordt gebruikt in dit boek én omdat er soms wat langere woorden in staan die voor lezers nog lastig kunnen zijn.

Aladdin‘ is een wereldwijd bekend sprookje. Houd je van het lezen van sprookjes en volksvertellingen? Dan denk ik dat deze boeken jou ook aan zullen spreken.

Praktische informatie

Titel: Aladdin
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustrator: Twintig verschillende illustratoren
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Prijs: € 17,95

Het boek ‘Aladdin‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.