Fictieboeken, Recensies

Abeltje

Abeltje

(KBW 2019 – Kerntitel groep 5/6)

‘Nu komen we ergens op een zolder,’ dacht Abeltje. De lift minderde niet in vaart… Ze hoorden een licht gekraak… gerinkel van glas… het was alsof ze door een glazen dak heen braken… Toen stonden ze daar alle vier in de lift door de glasdeur heen te kijken, vastgenageld van schikt. De lift vloog door de lucht!
– uit: ‘Abeltje

Alweer zesenzestig jaar geleden kwam het verhaal van Abeltje voor de allereerste keer uit als boek. Inmiddels kent iedereen dit verhaal wel: een jongen genaamd Abeltje krijgt een baantje in het nieuwe warenhuis ‘Knots’. Hier wordt hij liftjongen en dan mag hij de knoppen van de lift bedienen. Abeltje kan de aantrekkingskracht van de bovenste rode knop niet weerstaan en zodra hij op deze knop drukt, zoeft de lift alle verdiepingen voorbij en breekt dwars door het glazen dak heen. Daarna reist Abeltje samen met mevrouw Klaterhoen, meneer Tump en Laura naar allerlei nieuwe plekken op de aarde.

Wat vind ik van dit boek?

Hoewel het verhaal van ‘Abeltje‘ al zo oud is, had ik nog nooit het boek gelezen of de verfilming gezien. In het begin wist ik dan ook niet wat ik van dit boek moest verwachten. Maar zodra Abeltje met de lift er vandoor vloog was ik erg benieuwd naar de avonturen die hij zou gaan beleven. In het verhaal werd de spanning rustig opgebouwd en de gebeurtenissen wisselden elkaar goed af. Daarnaast gebeurde er ook een hoop grappige dingen in het verhaal.

Ik denk dat ‘Abeltje‘ een heel geschikt boek is om voor te lezen aan kinderen. Het boek staat op de lijst als kerntitel voor groep 5/6, maar ik vind dat dit boek ook prima te gebruiken is als voorleesboek voor iets jongere kinderen. Daarnaast kan dit boek ook goed zelfstandig gelezen worden door kinderen vanaf groep 5.

Kinderboekenweek 2019

Abeltje‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Abeltje reist met de lift naar allerlei bijzondere plekken op de aarde. Als jij met Abeltje in de lift zou zitten, waar zou jij dan met de lift willen landen? Ga hier met de kinderen in gesprek over.
– Stel dat Abeltje landt waar jij wilt, welk avontuur zou Abeltje dan beleven? Schrijf hier een mooi verhaal over.

Praktische informatie

Titel: Abeltje
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Philip Hopman
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 15,50

Het boek ‘Abeltje‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Abeltje‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.