Gastblogger Britt, Non-fictie boeken, Recensies

3, 2, 1, GO!

3 2 1 GO!

’Stel je voor, muis,’ zegt André. ‘Dat we naar de ruimte vliegen. Proefjes uitvoeren. Ontdekkingen doen! Er is nog nooit een kind naar de ruimte geweest. Zal ik straks de eerste zijn?’ 
– Uit: ‘3, 2, 1, GO!

André krijgt een speciale brief. Hij mag naar de astronautenschool van de Kids Space Agency. Daar kun je leren hoe je astronaut wordt. En hij maakt kans op een échte reis naar de ruimte! Maar er is één voorwaarde. Hij moet eerst zijn astronautendiploma halen. En er mogen maar twee kinderen mee…

Wat vind ik van dit boek?

Het verhaal van ‘3, 2, 1, GO!‘ is een spannend avontuur waarin je leest hoe André zijn beste beentje voorzet tijdens de astronautentraining. Hij wil ten slotte heel graag bij de twee kinderen horen die aan het einde van de training écht de ruimte in mogen gaan. 

Dit boek, geschreven door astronaut André Kuipers, houdt zich naast het vermaken van de lezer ook bezig met het informeren van de lezer. ‘3, 2, 1, GO!‘ zit vol met informatie over de ruimte en over alles wat een astronaut moet weten. De ruimte is een ingewikkeld onderwerp, en toch worden dingen uitgelegd op een manier dat ieder kind het begrijpt. De informatie is volledig verwerkt in het verhaal en wordt vaak ook nog gevisualiseerd in een illustratie. Super kindvriendelijk, als je het mij vraagt! 

De binnenkant van dit boek ziet er aantrekkelijk uit. Op iedere pagina bevinden zich kleurrijke animaties, soms groot en soms klein. Enkele woorden in de tekst worden benadrukt doordat ze groter en met kleuren afgebeeld zijn. Persoonlijk vind ik het prettig dat de pagina’s ondanks deze kleurrijke onderbrekingen toch rustig ogen, een goede mix tussen speels en overzichtelijk. 

Of ik je dit boek zou aanraden, vind ik echter afhankelijk van jouw leesdoel. Als ik puur kijk naar dit verhaal als vermaak, dan vind ik de verhaallijn hiervoor een beetje tekortschieten. 3, 2, 1, GO! wist mijn aandacht niet gedurende het hele boek vast te houden, omdat ik zo nu en dan wat diepgang of humor miste. Een kind dat veel interesse heeft in de ruimte of astronauten, zal dit waarschijnlijk anders ervaren. Als je op zoek bent naar een verhalenboek waar je ook wat van kan leren, dan is dit boek perfect voor jou. De duidelijke uitleg in verhaalvorm in combinatie met de ondersteunende illustraties is de kracht van ‘3, 2, 1, GO!‘. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wist je dat ‘3, 2, 1, GO!’ een geschikt boek is voor de Kinderboekenweek?

Het thema voor de kinderboekenweek 2021 is ‘worden wat je wil’, een thema over verschillende beroepen. Dit boek over André die graag astronaut wil worden, past hier helemaal bij! Dit zijn een paar ideeën voor activiteiten:
– Je zou een klein onderzoekje kunnen doen tijdens het lezen van het boek: Wat moet een astronaut nu eigenlijk allemaal kunnen? Je zou hier ook een woordenschat les over karaktereigenschappen aan kunnen koppelen.
– Dit boek leent zich voor een oefening met visualiseren. Je zou enkele afbeeldingen uit het boek kunnen kopiëren. Lees daarna een stukje voor: weten de kinderen welke afbeelding het beste past bij het stukje wat je voorgelezen hebt?

Praktische informatie

Titel: 3, 2, 1, GO!
Auteur: André en Helen Kuipers
Illustrator: Paco Vink
Uitgever: Witte Leeuw, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 11,99

Het boek ‘3, 2, 1, GO!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Witte Leeuw, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina